Provincie Utrecht

Persbericht

Waterkwaliteit in stroomgebied Rijn-West integraal aangepakt

Startsein uitvoering Europese Kaderrichtlijn Water

26-6-2003
Bestuurders van overheden in Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Gelderland hebben vandaag het startsein gegeven voor het verbeteren van de waterkwaliteit in het stroomgebied van de Rijn. Gedeputeerden, dijkgraven en directeuren van de rijksoverheid bekrachtigden hiermee in aanwezigheid van de stroomgebiedcoördinator Rijn en Maas de samenwerking tussen provincies, waterschappen en de ministeries van V&W, LNV en VROM. Het doel van de nieuwe aanpak: schone en ecologisch gezonde wateren in het gebied tussen de Maas en de kop van Noord-Holland, zodat het leefmilieu van dieren en planten erop vooruit gaat en de drinkwaterkwaliteit gegarandeerd blijft.

De nieuwe samenwerking vloeit voort uit de Europese Kaderrichtlijn Water: nieuwe Europese regelgeving waar ook Nederland aan moet voldoen om uiteindelijk in 2009 het eerste grensoverschrijdende stroomgebiedbeheersplan vast te stellen. Doel hiervan is dat overal in de Europese Unie de kustwateren, rivieren, meren en sloten ecologisch gezond zijn, het drinkwater schoon is en het zwemwater veilig Ook het grondwater wordt in deze nieuwe richtlijn meegenomen.

Voor het grensoverschrijdende beheersplan moet helder in beeld worden gebracht hoe het gesteld is met de waterkwaliteit en ecologie van onze wateren, welke kwaliteit wordt nagestreefd en wat er moet gebeuren om dat te bereiken. Alle lidstaten hebben een resultaatsverplichting: dus wat je zegt moet je ook doen. Op die manier kan het leefmilieu van planten en dieren in en om het water voor de toekomst worden veilig gesteld, terwijl ook de mens op een duurzame manier gebruik kan blijven maken van het water.

Nederland kent vier stroomgebieden: Rijn, Maas, Schelde en Eems. Vanwege de omvang is het Nederlandse deel van het Rijnstroomgebied ingedeeld in 4 regio's, waaronder regio Rijn-West. Omdat water zich niet houdt aan onze bestuurlijke grenzen, is samenwerking tussen overheden nodig om daadwerkelijke verbetering van de waterkwaliteit te bereiken. Deze stroomgebiedsbenadering is een van de verplichtingen die de Kaderrichtlijn aan de lidstaten stelt.

Meer informatie: Jeroen van Houten, telefoon 030 258 2122 of Jeroen.van.Houten@provincie-utrecht.nl