Gemeente 's-Hertogenbosch

26-06-2003

Geen ontslag id-medewerkers noodzakelijk

In maart heeft de gemeenteraad op voorstel van het college van burgemeester en wethouders een aantal maatregelen vastgesteld om de forse bezuinigingen van het Rijk op de Instroom-/Doorstroomregeling (ID) op te vangen. Een belangrijk doel van deze maatregelen was te voorkomen dat instellingen gedwongen zouden worden ID-medewerkers te ontslaan. Daarvoor was het nodig dat organisaties met ID-ers een aantal van deze ID-banen omzetten in reguliere banen, totaal zo'n 100 in 2003 en 2004. Het college concludeert nu op basis van een inventarisatie dat deze doelstelling van het aantal te "witten" ID-banen waarschijnlijk in belangrijke mate kan worden behaald. Daarmee is in ieder geval voor 2003 voorkomen dat vanwege de bezuinigingen op de rijkssubsidie instellingen tot ontslag van ID-medewerkers zouden moeten overgaan.

ID-regeling
De in maart jl. vastgestelde ID-regeling voor de gemeente 's-Hertogenbosch omvat een pakket aan maatregelen om de bezuinigingen van de rijksoverheid op het ID-budget ter grootte van 4.5 mln per jaar op te vangen. Naast een gefaseerde verlaging van de toe te kennen subsidie vormt het omzetten van een aantal ID-banen in reguliere banen, het zogenaamde "witten", een wezenlijk onderdeel. In het voorstel wordt gestreefd naar ongeveer 100 om te zetten banen in 2003 en 2004. Dit kan echter uitsluitend gebeuren door de betreffende werkgevers die nu de volledig gesubsidieerde ID medewerkers in dienst hebben. De rijksoverheid stelde een eenmalige algemene stimuleringsbijdrage beschikbaar van 17.000,- en in verschillende sectoren is dit landelijk aangevuld met andere eenmalige bijdragen. De gemeente zal daar een bedrag van 3000,- aan toevoegen. Begin dit jaar waren ca 675 ID-ers (fulltime basis) binnen de gemeente werkzaam, waarvan 344 in het onderwijs, 108 in de zorg en 54 in kinderopvang/peuterspeelplaatsen.

Resultaten overleg
De afgelopen maanden is de wethouder van sociale zaken, samen met de uitvoeringsorganisatie Weener Groep, in overleg getreden de vertegenwoordigers uit de sectoren met de meeste ID medewerkers in dienst. Daarnaast zijn alle organisaties met ID-ers uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten en geïnformeerd over de gewijzigde regelgeving en de mogelijkheden om ID-banen om te zetten in reguliere banen. In ieder overleg bleek dat alle sectoren en organisaties op dit moment weinig financiële ruimte hebben. Toch is door hen heel serieus bekeken of er mogelijkheden waren mee te werken aan het door het college en raad voorgestane beleid. Uiteindelijk leidde dat tot een totaal aantal van 38 á 45 verwachte te 'witten' ID-banen in 2003 en 50 in 2004 2006, totaal dus 88 á 95. Aangezien dit een tussenstand is per 1 juni, is het niet uitgesloten dat er in de loop van dit jaar meer organisaties besluiten alsnog te trachten ID-banen om te zetten. De verdeling van deze ID banen komt redelijk overeen met de verdeling van het aantal ID-ers in de verschillende sectoren. Het college spreekt in een brief aan de commissie FES haar waardering uit voor de medewerking van de organisaties aan de invulling van dit beleid, ondanks de financiële tegenwind. Op basis van de huidige prognose heeft het college ook besloten dat bij werkgevers die hun rol t.a.v. de ID-ers goed vervullen, in ieder geval in 2003 geen beëindiging van subsidiering plaats zal vinden. Daardoor wordt voorkomen dat de organisaties met ID-ers tot ontslag over zouden moeten gaan. Ook heeft de gemeente de stimuleringsbijdrage voor alle omzettingen verhoogd van 3000,- naar 4500,-. De verwachting is dat als de prognoses m.b.t. de te"'witten" ID-banen worden waargemaakt er op basis van de nu bekende bezuinigingen ook in 2004 geen ontslagen noodzakelijk zullen zijn.