Gemeente Amsterdam


Resultaten Amsterdamse aanpak harde kern jeugd
Ruim 500 jongeren aangehouden; meer aandacht voor werk nodig bij terugkeer in de samenleving
25 juni 2003 - Mirjam Otten
In Amsterdam zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 557 jongeren in het westelijk deel van de stad aangehouden. Onder hen bevonden zich ruim honderd jongeren die gerekend worden tot de zogenaamde harde kern: jongeren die zich meer keren per jaar schuldig maken aan misdrijven en zorgen voor een groot deel van de onveiligheid in de stad. De overige jongeren die werden aangehouden behoren tot de categorie first-offenders en licht criminelen. De aanpak die de Amsterdamse driehoek eind vorig jaar inzette, begint zijn vruchten af te werpen.

Dit blijkt uit het voortgangsverslag van het project 'Aanpak harde kern jeugd' dat het college van B&W op 24 juni heeft besproken. In dit verslag zijn de politiecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar verwerkt. Elk kwartaal worden de resultaten van de aanpak bekendgemaakt.
De aanpak harde kern bestaat uit een intensieve samenwerking tussen alle partners in de veiligheidsketen die betrokken zijn bij jeugdcriminaliteit. Het gemeentebestuur van Amsterdam stelde hiervoor 10 miljoen euro beschikbaar. Onder regie van de Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef van politie) is een aanpak ontwikkeld waarbij harde kern-jongeren in kaart worden gebracht, worden opgepakt, vervolgd en geresocialiseerd. De medewerkers van Justitie in de Buurt (JIB) spelen hierbij een cruciale rol. Amsterdam is blij dat de dreigende bezuinigingen op deze JIB's van de baan lijken. Van de top 100 zware criminelen in West zijn er 68 (72%) aangehouden.
Binnen de politiedistricten is de recherchematige opsporing versterkt. Naar verwachting zal daarom het aantal aanhoudingen van harde kern-jongeren dit jaar sterk toenemen. In september zal bij de rechtbank voor de periode van twee jaar een coördinator harde kern aan het werk gaan, betaald uit gemeentegelden. Deze coördinator zal de positie van de rechtbank in de ketenaanpak versterken en zorgdragen voor een goede informatie-uitwisseling met de rechtbank. De aanpak bestaat, naast opsporing en vervolging, ook uit preventie en het voorkomen dat first-offenders en licht criminelen doorstromen naar zwaardere categorieën criminaliteit.

* Het aantal Jongeren Opvang Teams zal worden uitgebreid naar andere districten in de stad: Oost/Watergraafsmeer, Zuidoost en Noord. De justitiële overleggen (JCO), waarin politie, OM en de Raad voor de kinderbescherming alle jeugdzaken die bij de politie binnenkomen bespreken, worden hieraan gekoppeld.

* De gemeente koopt jaarlijks 200 plaatsen extra in bij Nieuwe Perspectieven waar jongeren intensief worden begeleid om te voorkomen dat zij doorstromen naar de harde kern.
* Er zijn besprekingen over werkstages voor jongeren in Marokko.
* Jaarlijks volgen veertig licht criminele jongeren een traject bij R&B (Resocialisatie en Begeleiding) dat inmiddels een aparte stichting is geworden, maar nauw samenwerkt met de politie.
* Amsterdamse jongeren kunnen voorlopig nog bij het defensieproject De Uitdaging worden ondergebracht, ondanks het feit dat dit project dreigt te stoppen.

Er wordt gericht aandacht besteed aan resocialisatie. De gemeente Amsterdam plaatst jongeren bij instanties als de Glen Mills School en Den Engh. Op dit moment bevinden zich ruim zestig Amsterdamse jongeren in een resocialiseringstraject. Nu de ketenaanpak op gang komt is het des te meer van belang om jongeren die de trajecten goed hebben doorlopen aan het werk te krijgen, zodat zij bij terugkeer in de maatschappij niet in het oude criminele gedrag terugvallen. Dit is een punt van zorg. Ook de huisvesting van deze jongeren is een probleem. Met Maatwerk (die zorgt voor de toeleiding naar werk), het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en het grote bedrijfsleven is overleg in volle gang. Wethouder Oudkerk (Jeugdbeleid) en burgemeester Cohen praten na de zomer met het bedrijfsleven en het MKB om tot concrete afspraken te komen.
Tenslotte wordt er gewerkt aan een plan om per jaar 150 zogenaamde zorg- en trajectconsulten in de psychiatrie te organiseren. Dit is een nieuw onderdeel in de ketenaanpak. Harde kern-jongeren die te maken hebben met psychische stoornissen krijgen hier begeleiding. Op 21 augustus bespreekt burgemeester Cohen het voortgangsverslag met de leden van de Raadscommissie Algemene Zaken.

© Gemeente Amsterdam