Korps: Friesland, plaats: Fryslân 26-06-2003
Politieberichten van 25/6 (13.00 uur) t/m 26/6 (07.00 uur)

Leeuwarden: aanhouding verdachten schietpartijen

Gistermiddag (woensdag 25/6) zijn een 34-jarige en een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het schietincident op de Weaze. De politie kwam hem op het spoor door getuigenverklaringen. De beide verdachten werden in de stad aangehouden. Onderzocht wordt wat hun exacte rol bij de schietpartij op de Weaze is geweest. Naar aanleiding van de schietpartij op de Nieuwestad van 20 juni zijn op dit moment 170 mensen gehoord, 10 getuigen hebben zich gemeld en zijn inmiddels ook gehoord. Naar aanleiding van de schietpartij op de Weaze in de vroege ochtend van 22 juni zijn inmiddels 50 mensen gehoord. De politie krijgt steeds meer zicht op de beide schietpartijen. Bij de tweede schietpartij wordt onderzocht wie nu exact wat heeft gedaan. Ook een eventuele link tussen beide schietpartijen wordt in het onderzoek meegenomen. De situatie van het 24-jarige slachtoffer uit Leeuwarden, gewond geraakt bij de schietpartij op de Nieuwestad, is stabiel.

Leeuwarden: ontvluchte gevangene terecht
Woensdag omstreeks 20.05 uur kwam bij de politie een melding binnen dat tijdens het luchten in het Huis van Bewaring "De Blokhuispoort" aan het Blokhuisplein een gevangene was ontsnapt. In de zomerperiode worden de gedetineerden extra gelucht. Dit was ook gisteravond tussen 19.15 en 20.00 uur het geval. Toen men de gedetineerden terugbracht naar de cellen, werd duidelijk dat een 18-jarige gedetineerde aan de aandacht van de bewakers was ontsnapt. Direct werd alarm gegeven. Daar het vermoeden bestond en er berichten waren binnengekomen dat de gedetineerde op het dak was gezien, werd een hoogwerker van de brandweer ingezet. De politie had inmiddels de omgeving van de Blokhuispoort afgezet. Ondanks een uitgebreide zoekactie werd de gedetineerde, die vast zat voor diefstal, niet gevonden. Vanmorgen omstreeks 06.05 uur tijdens patrouille zagen agenten de gedetineerde in de omgeving van het station lopen. De man werd aangehouden en teruggebracht naar het Huis van Bewaring.

Leeuwarden: steekpartij
Woensdag omstreeks 19.40 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden op de Wirdumerdijk. Toen verschillende patrouilles ter plaatse kwamen, was alles rustig en van een vechtpartij was geen sprake. Een paar minuten nadat de agenten waren vertrokken, kwam er weer een melding bij de politie binnen. Nu zou er iemand zijn gestoken met een mes. Een inwoner van Leeuwarden (jongeman/leeftijd net bekend) werd aangetroffen met een steekwonden in het gelaat (kin). Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid en aldaar zijn de wonden gehecht. Het slachtoffer maakte deel uit van een groepje jongeren, die op de Wirdumerdijk ruzie kregen met andere jongeren. Wat er zich aldaar precies heeft afgespeeld, werd niet duidelijk. Het slachtoffer moet nog worden gehoord. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Waldwei: Verkeerscontrole
Op woensdag tussen 12.30 en 15.30 uur heeft de politie een verkeerscontrole gehouden op de Waldwei in de rijrichting Drachten naar Leeuwarden. In totaal werden er 20 voertuigen gecontroleerd. Er werd een bekeuring gegeven voor rijden zonder geldig rijbewijs. Daarnaast werd een bekeuring gegeven voor het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs vrachtwagen.

Leeuwarden: woningdiefstal
Op woensdag omstreeks 13.30 uur kreeg de politie een melding van een woningdiefstal. De 73-jarige bewoonster, had even de voordeur openstaan. Waarschijnlijk is een onbekende toen haar woning ingeslopen. De onbekende heeft sieraden en een portemonnee met enkele tientallen euros meegenomen.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Op woensdag omstreeks 17.30 uur heeft de politie een 33-jarige inwoner uit Leeuwarden aangehouden. De verdachte had uit een supermarkt aan de Bilgaardpassage twee blikjes bier gestolen. Een medewerkster van de supermarkt, een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte. Uit een nabijgelegen drogisterij had hij een bril weggenomen. De man werd van meerdere winkeldiefstallen verdacht en werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: autoinbraak
Op woensdag tussen 13.00 en 17.50 uur is er ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan het Rengerspark. Men heeft de rechter voorportierruit ingeslagen en de radio/cd-speler, een headset en een telefoon gestolen. Een 27-jarige inwoner uit Heerenveen heeft aangifte gedaan.

Harlingen: rood licht spoorwegovergang
Op woensdag omstreeks 19.10 uur zag de politie op de Kimswerderweg een fietser door het rode licht bij de spoorwegovergang rijden. De verdachte, een 15-jarige jongen uit Harlingen, werd op de Oosterparkweg staande gehouden en kreeg een bekeuring.

Drachten: rijden onder invloed
Op donderdag om 01.10 uur heeft de politie op de Torenstraat een 29-jarige man uit Drachten staande gehouden voor een blaastest. Het bleek dat de man gedronken had. Aan het bureau blies de verdachte 450 ugl en kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van vier uren opgelegd.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Op woensdag tussen 15.30 en 16.00 uur hebben onbekenden voor duizenden euros aan gouden sieraden gestolen bij een juwelier aan de Nieuwestad. Tussen de genoemde tijdstippen kwamen er drie vrouwen en vijf mannen in de zaak die in groepjes door de winkel liepen. Van deze mensen is geen signalement bekend. Toen deze personen weg waren, kwam het personeel tot de ontdekking dat er tientallen gouden armbanden en kettingen waren weggenomen. De 76-jarige juwelier heeft aangifte gedaan.

Drachten: caravan uitgebrand
Op woensdag om 21.20 uur kreeg de politie een melding dat er een caravan op de hoek van de Houtlaan en de Leeuwerikstraat in brand stond. De brandweer werd erbij geroepen. De caravan was echter al compleet afgebrand. De politie heeft twee getuigen gehoord, die vermoedelijk twee verdachten hadden zien weglopen op het moment van de brand. Brandstichting is vermoedelijk de oorzaak van de brand, de politie stelt dan ook verder onderzoek in.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272