RET TEKENT ALS EERSTE CONTRACT VOOR CHIPKAART EN TOURNIQUETS

ROTTERDAM, maandag 23 juni 2003

In 2004 worden de RET-metrostations voorzien van tourniquets en kunnen metroreizigers gaan betalen met een chipkaart. Daartoe tekent de RET maandag een contract met East-West, het consortium dat eerder een elektronisch betaalsysteem voor de metro in Hongkong leverde. East-West is gecontracteerd voor de levering van het complete systeem; van de toegangspoortjes tot de verwerking van de transacties. In september 2004 moet het systeem voor het hele metronet van de RET operationeel zijn.

De invoering van de tourniquets en chipkaart is een van de belangrijkste prioriteiten van de RET de komende jaren. Door metrostations alleen nog toegankelijk te maken voor betalende reizigers, wil de RET niet alleen het aantal zwartrijders terugdringen, maar de metro ook een stuk veiliger maken. Vorig jaar al sloot de RET de nieuwe metrostations van de Verlengde Calandlijn en metrostation Marconiplein af met tourniquets. Met de komst van de chipkaart is een gesloten instapregime mogelijk. Daarmee zijn de stations in principe alleen nog toegankelijk voor reizigers met een geldig vervoerbewijs.
In de opdracht zijn de opties meegenomen om na de metro, ook de bus en de tram van chipkaart apparatuur te voorzien.

De OV-chipkaart moet op termijn de strippenkaart gaan vervangen als betaalmiddel in het hele Nederlandse openbaar vervoer. Om dat te bewerkstelligen hebben de Nederlandse OV-bedrijven zich verenigd in TransLink Systems (TLS). TLS heeft een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de invoering van de chipkaart. East-West, een consortium van Accenture, Thales, Vialis en MTRC kwam eind maart als beste uit de bus.
Het RET systeem zal in de toekomst aansluiten op het landelijke chipkaart systeem. Dan is het mogelijk om met één chipkaart in Nederland met het openbaar vervoer te reizen.

Dit najaar al start het werk aan de tourniquets op de metrostations. In september 2004 moeten de metrostations voorzien zijn van de toegangspoortjes en kunnen reizigers de chipkaart gaan gebruiken.