26-06-2003
Alcoholproblemen komen vaak voor

Utrecht, 26 juni 2003. In Nederland heeft naar schatting 8% van de bevolking in de leeftijd van 18 tot 65 jaar problemen met alcohol. Alcoholmisbruik komt voor bij 400.000 mensen en alcoholverslaving bij 325.000 mensen. Het betreft vooral mannen en jongeren. Jonge vrouwen met een hogere opleiding vormen eveneens een risicogroep. Mensen met alcoholproblematiek hebben vaak ook te kampen met psychische problemen, zoals depressie en angststoornissen.

Dit zijn enkele conclusies uit de vandaag verschenen studie Bovenmatig drinken in Nederland van de Nationale Drug Monitor (NDM). De NDM brengt op objectieve en onafhankelijke wijze het gebruik van alcohol en drugs in Nederland in kaart. Nederland is een van de eerste Europese landen die is overgegaan op het systematisch verzamelen en presenteren van feiten over het gebruik van alcohol en drugs.

De gegevens voor de studie zijn afkomstig uit het zogenoemde NEMESIS-onderzoek ('Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study'). Hieraan deden meer dan 7000 mensen van 18-65 jaar mee die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking. Zij werden in de loop van drie jaar drie maal geïnterviewd over problemen met de psychische gezondheid en met alcohol- en drugsgebruik.

In Bovenmatig drinken in Nederland staat veel informatie over problematisch alcoholgebruik. Het bevat cijfers over de hoeveelheid alcohol die gedronken wordt en gegevens over psychische stoornissen die samenhangen met bovenmatig drinken. Bij psychische stoornissen gerelateerd aan bovenmatig drinken worden twee typen onderscheiden. Er is sprake van alcoholmisbruik wanneer men bij voortduring alcohol gebruikt hoewel dit bepaalde problemen instandhoudt, of wanneer men alcohol gebruikt in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in het verkeer. We spreken van alcoholverslaving wanneer men aan drie criteria voldoet, b.v: men drinkt meer of langer dan men van plan is, men wil beslist minderen met drinken of heeft dat gedaan zonder succes, men moet meer drinken om hetzelfde effect te krijgen, en men heeft ontwenningsverschijnselen bij niet drinken.

Alcoholmisbruik komt bij 4,6% van de bevolking voor en alcoholverslaving bij nog eens 3,7%. Mannen en jonge mensen scoren het hoogst. Vrouwen met een hogere opleiding zijn naar verhouding vaker verslaafd. Huisvrouwen hebben minder kans om verslaafd te raken dan werkende vrouwen. Alleenstaande mannen hebben meer kans op verslaving dan mannen met een partner. Mensen die in een grote stad wonen hebben vaker te kampen met alcoholverslaving dan zij die wonen in een kleine stad of op het platteland.

Alcoholproblematiek staat meestal niet op zichzelf. Alcoholverslaafde vrouwen en mannen lijden drie keer zo vaak aan stemmingsstoornissen en twee keer zo vaak aan angststoornissen dan degenen zonder verslaving. Bij de diagnose alcoholmisbruik bleken alleen vrouwen ook andere psychische problematiek te hebben.

Verder blijkt uit het onderzoek dat alcoholverslaving tot beperkingen leidt in het sociaal en lichamelijk functioneren en tot meer ziekteverzuim dan normaal. Bij mannen is dit sterker het geval dan bij vrouwen.

In de achtergrondstudie wordt ook stilgestaan bij het zorggebruik. Vrouwen met alcoholproblemen maken vaker gebruik van zorg dan mannen met dezelfde problemen, maar zij melden ook vaker een onvervulde behoefte aan zorg te hebben.

Bovenmatig drinken in Nederland. Achtergrondstudie Nationale Drug Monitor. Door Jacqueline Verdurmen, Karin Monshouwer, Saskia van Dorsselaer en Ron de Graaf. Uitgegeven door het Bureau NDM bij het Trimbos-instituut. Bestellen via 030-2971180 of via bestel@trimbos.nl, bestelnummer AF0461, prijs 15 Euro.


---

---


Voor meer informatie bel Harald Wychgel (030-2971116) of Henk Maurits (030-2971138), voorlichters van het Trimbos-instituut.
---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11