ABVAKABO FNV

Moet Kliq stikken?

Vakbonden vinden voorwaarden directie onmogelijk

Vanochtend heeft de directie van het reïntegratiebureau Kliq, onderdeel van de voormalige arbeidsvoorziening, een nieuw reorganisatievoorstel gepresenteerd aan de vakbonden. Een voorstel waarmee geen van de bonden iets kan beginnen. ABVAKABO FNV, De Unie en CNV Publieke Zaak noemen het voorstel unaniem onmogelijk.

In het kort komt het voorstel van de directie neer op minimaal een halvering van het aantal medewerkers. Van 1450 naar 700 of misschien zelfs 500. De arbeidsvoorwaarden voor degenen die blijven, gaan met gemiddeld 20% omlaag. Ook wordt het magere sociaal plan, dat enkele maanden geleden door de directie is aanvaard, in de nieuwe voorstellen totaal uitgekleed.

Hoe het Ministerie van Financiën kon instemmen met de voorwaarden en zelfs nog een aantal randvoorwaarden noteerde, is in de ogen van de vakbonden onbegrijpelijk. Het ministerie vindt, samen met de directie van Kliq, dat de bonden de voorstellen binnen enkele weken moeten accepteren en dreigt anders met een faillissement. Zo'n faillissement heeft zeer verstrekkende gevolgen. Niet alleen voor de medewerkers van Kliq, maar vooral ook voor de mensen die worden geholpen.

Grotendeels richt Kliq zich op de reïntegratie van mensen die langere tijd zonder werk zitten en voor wie de situatie vaak uitzichtloos lijkt. Het ziet ernaar uit dat het ministerie en de directie van Kliq met de nieuwe voorstellen juist deze groep moeilijk bemiddelbaren buitenspel zetten. Maakt het sociale reïntegratiebedrijf een doorstart in een kleinere, commerciëlere variant, dan zal de aandacht voor de moeilijk bemiddelbaren enorm achteruit gaan. Laat het ministerie het reïntegratiebureau failliet gaan, dan bestaan er nauwelijks reïntegratiemogelijkheden meer voor deze groep.

De drie vakbonden hebben toegezegd hun krachten te zullen bundelen en hard te strijden voor de belangen van de werknemers. En die belangen zijn vooral gediend als het ministerie zich realiseert dat een maatschappij niet is gebaat bij een sterke commercialisering of bij een faillissement van Kliq. Mensen aan de onderkant van de samenleving verdienen per slot van rekening een goede kans. Juist nu.

Meer informatie :

ABVAKABO FNV
Ilse van der Weiden (bestuurder) 06-53578259 Ubbo Dijk (voorlichter) 06-20956821

De Unie
Adrie van Bokkem (bestuurder) 06-52522094 Roel Zijlstra (bestuurder) 06-52522062 Koen Jonker (voorlichter) 06-52522105

CNV Publieke Zaak
Patrick Hungens (bestuurder) 06-51244056 Dammis de Geus (voorlichter) 06-51244064

26 jun 03 09:31