Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 juni 2003

Vragen van de leden Timmermans en Van Dam (beiden PvdA) aan de minister van Defensie

1.

Herinnert u zich onze vragen van 2 mei 2003 over de brief van 7 augustus 2000 van het bedrijf HLA aan de heer Van Vliet van de Defensie Pijpleidingen Organisatie (DPO), waarin wordt gewaarschuwd voor grote risico's bij graafwerkzaamheden door fouten en onnauwkeurigheden van het Kabels en Leidingen Informatiecentrum (Klic) en uw antwoorden van 4 juni 2003?

2.

Op welke wijze is bij DPO intern nagegaan of de door HLA gemelde foutmarge bij KLIC-West klopte? Is hiervoor een intern onderzoek opgestart, met betrokkenheid van alle verantwoordelijken en met rapportage aan de leiding van het departement? Zo ja, kunt u de stukken waaruit blijkt dat er een intern onderzoek is opgestart en wat hiervan de resultaten waren aan de Kamer doen toekomen?

3.

Is DPO op de hoogte gebracht van afwijkingen tussen een opgegeven graaflocatie en de daadwerkelijke graaflocatie, ongeacht of dit is gebeurd op basis van meldingen bij KLIC-West? Zo ja, op welke wijze is dit gebeurd en wat is hierbij vervolgens de rol geweest van KLIC-West? Kunt u de Kamer een overzicht geven van de afwijkingen en inzicht bieden in de onderliggende documenten?

4.

Welke conclusies zijn precies getrokken in de vergaderingen van het bestuur van KLIC-West en de Vereniging van Leidingeigenaren, waar de aantijgingen van HLA zijn besproken? Kunt u de verslagen van deze vergaderingen aan de Kamer doen toekomen?

5.

Op welke wijze wordt gecontroleerd of de opgegeven graaflocatie ook overeenkomt met de feitelijke plek waar de werkzaamheden worden uitgevoerd? Wordt hierbij ook gebruik gemaakt van het GPS-systeem of andere systemen met een zeer kleine foutmarge? Zo nee, waarom niet?

6.

Heeft het bedrijf HLA de door hen geregistreerde gegevens over fouten bij een notaris gedeponeerd? Zo ja, heeft u actie ondernomen om de in notarieel depot aanwezige informatie te laten onderzoeken en op juistheid te laten controleren? Zo ja, wat waren de onderzoeksresultaten? Zo nee, waarom niet?

NRC Handelsblad van 19 april 2003


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.