QUANTES

Wetenschapsbeleid van de overheid moet scherper en concreter

Nederlandse universiteiten leggen verantwoording af over de bekostiging en kwaliteit van hun onderzoek. Dat is prima, maar niet genoeg.
Ook het onderzoeksbeleid en de strategische keuzes moeten worden verantwoord. De minister van OCenW moet de universiteiten hierop aanspreken.
De mogelijkheden hiervoor bestaan al. Nu moet de minister die mogelijkheden gaan gebruiken en een beleidsrijke dialoog aangaan met de universiteiten. Dat schrijft de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid in zijn advies Wijsheid achteraf. De AWT ziet universiteiten als maatschappelijke ondernemingen. Dit zijn organisaties die het publieke belang dienen zonder dat zij deel zijn van de overheid. Zij onderhouden relaties met veel belanghebbenden zoals burgers, bedrijven en not-for-profit organisaties. Juist daarom is verantwoording belangrijk voor universiteiten. Door verantwoording af te leggen, versterken zij hun maatschappelijk draagvlak en verkrijgen zij cruciale informatie omtrent de diensten die zij verlenen. Op dit ogenblik functioneren de verantwoordingsrelaties tussen de minister van OC&W en de universiteiten niet naar behoren. De minister spreekt universiteiten amper aan op hun onderzoeksactiviteiten; bestuurlijk overleg vindt nauwelijks plaats. De AWT betreurt dit want de overheid draagt namens de samenleving verantwoordelijkheid voor het functioneren van het onderzoeksstelsel als geheel. Daarom adviseert de AWT de minister een beleidsrijke dialoog met een committerend karakter te starten met de universiteiten. Om deze dialoog te laten slagen, moet een aantal voorwaarden worden vervuld. Zo moeten beide partijen een hoogwaardige inzet tonen; dit is een kwestie van politieke wil. Verder moeten universiteiten en minister een hoogwaardige inbreng hebben in de dialoog. Daartoe moet het wetenschapsbeleid van de overheid scherper, concreter en consistenter worden. Universiteiten moeten op hun beurt zorgen voor instellingsplannen en jaarverslagen die de overheid voldoende inzicht geven in hun reilen en zeilen. De verantwoordingsrelaties tussen universiteiten en Raden van Toezicht functioneren evenmin optimaal. Raden van Toezicht geven niet altijd voldoende prioriteit aan hun taak als toezichthouder. Bovendien benadert de minister Raden van Toezicht alsof zij verantwoordelijk zijn voor het bestuur van universiteiten, terwijl dit niet het geval is. Om deze tekortkomingen te verhelpen, adviseert de AWT de minister Raden van Toezicht uitdrukkelijk te positioneren als toezichthoudende organen.
Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de secretaris van de AWT, mw. dr. V.C.M. Timmerhuis (tel.: 070-3110929).Het advies Wijsheid achteraf. De verantwoording van universitair onderzoek (AWT-advies nr. 51) is verkrijgbaar via de website van de AWT www.awt.nl.

26 jun 03 10:02