Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MINJUST : Geweld hoort niet thuis in opvoeding

Dorothée van Kempen
070 370 4867

4326
26.06.03

GEWELD HOORT NIET THUIS IN OPVOEDING

Het fysiek straffen van kinderen hoort niet thuis in een goede opvoeding, vinden steeds meer ouders in West-Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW. Onderzoekers van dit instituut bestudeerden de regelgeving, het overheidsbeleid en de opvattingen rond fysiek geweld in de opvoeding in Zweden, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland. Minister Donner van Justitie had dit onderzoek eind vorig jaar toegezegd in de Eerste Kamer tijdens een discussie over eventuele invoering van een civielrechtelijk verbod op het slaan van kinderen.

Uit het onderzoek blijkt dat sinds het begin van de jaren tachtig steeds meer ouders in de onderzochte landen tegen het gebruik van fysieke bestraffing in de opvoeding zijn. Zo stond in Zweden in 1981 nog 26% van de ouders positief tegenover deze manier van straffen, in 2000 was dat gedaald tot 11%. In Denemarken steeg het percentage tegenstanders van het slaan van kinderen als opvoedingsmethode van 26% in 1980 naar 57% in 1997. In Oostenrijk wees bijna 70% van de ondervraagden in 1991 fysieke bestraffing categorisch af. In Duitsland streeft bijna 90% van de ouders naar een geweldvrije opvoeding.

Hoewel de onderzoekers een veelheid aan gegevens hebben bestudeerd en deskundigen uit de betrokken landen hebben geraadpleegd, is niet vastgesteld of een civielrechtelijke bepaling tegen fysieke bestraffing werkelijk effect sorteert. Waarvan in ieder geval een positief effect lijkt uit te gaan, is het uitdragen van de boodschap dat geweld niet in de opvoeding thuishoort. Het uitdragen van die boodschap vond in de onderzochte landen vooral plaats voor middel van gerichte publieksacties, in het bijzonder gericht op (aanstaande) ouders en specifieke beroepsbeoefenaren.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek schrijft de minister aan de Eerste en Tweede Kamer dat het onderzoeksrapport hem er niet van heeft overtuigd dat een civielrechtelijke bepaling tegen fysieke bestraffing effectief is. Het uitdragen van de boodschap dat dit niet in de opvoeding thuishoort is effectiever. Daarbij kan de overheid een belangrijke rol spelen. De minister verwijst naar het project 'voorkomen en bestrijden huiselijk geweld' dat met de nota 'Privé geweld - Publieke zaak' de toon zet in de landelijke aanpak. Een van de maatregelen betreft het voeren van publiekscampagnes. Met de voorbereiding daarvan wordt dit najaar gestart. Bovendien zal binnenkort de campagne van de Advies- en meldpunten Kindermishandeling in een groot aantal regio's van start gaan.

Het onderzoeksrapport Fysieke bestraffing van kinderen. Een inventarisatie van wettelijke verboden in vier Europese landen verschijnt eind juni bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW. Het rapport is geschreven door Klaas Kooijman, Ingrid ten Berge en Annemieke Oostveen en kost E 14,50. ISBN 90-5957-070-7 en E 23711. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.


---


26 jun 03 10:31