Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jeugdbewegingen belast als luxetoeristen (26/06/03)

Ronduit N-VA!, de jongerenbeweging van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, vraagt dat minister Van Grembergen onmiddellijk optreedt tegen gemeenten die verblijfsbelasting ook doorrekenen aan sociaal toerisme zoals jeugdkampen. Volgens Ronduit N-VA! moet de toerismetaks op jeugdbewegingen volledig afgeschaft worden. De N-VA-jongeren reageren hiermee op de verhoging door de gemeente Kasterlee van de toerismetaks met maar liefst 250 %.

Met de zomervakantie in aantocht, maken verschillende jeugdbewegingen zich weer klaar om op zomerkamp te vertrekken. Voor vele jongeren is dit het hoogtepunt van het jaar. Een gebeurtenis waar ze samen met de leiding en de vele vrijwilligers naar uitkijken.

Maar dit jaar zou de taartenverkoop, pannenkoekenslag of tombola mogelijk niet voldoende zijn om de kosten voor de jongeren zo beperkt mogelijk te houden. Dit jaar verhoogt de Antwerpse gemeente Kasterlee immers de toerismetaks voor een verblijf op domein de Hoge Rielen met bijna 250 procent. De kortingsleeftijd waarbij jongeren onder de zestien jaar aan halve prijs betalen, wordt verlaagd naar twaalf jaar. De jongere op jeugdkamp wordt met andere woorden evenveel belast als de toerist op luxehotel. Andere gemeenten zijn deze trend reeds gevolgd of zijn dit alleszins van plan.

De jeugdbewegingen verworden zo tot een doorgeefluik van overheidsgeld. De subsidies die worden ontvangen van de Vlaamse overheid vliegen zo weer de deur uit naar de gemeenten. De jongeren van de N-VA verzetten zich dan ook tegen het gebruik van jeugdbewegingen als melkkoeien door de gemeenten. Concreet willen zij dat de toerismetaks op jeugdbewegingen volledig afgeschaft wordt. Minister Van Grembergen moet onmiddellijk optreden tegen gemeenten die hun verblijfsbelasting ook doorrekenen aan sociaal toerisme, zodat het voorbeeld van Kasterlee geen navolging krijgt in de rest van het Vlaanderen.

De belasting op vakanties van jeugdbewegingen gaat trouwens regelrecht in tegen het vooropgestelde beleid van de minister van Jeugd, eveneens Van Grembergen, waar de klemtoon wordt gelegd op de lage drempel en de sociale mix van jeugdbewegingen.

De N-VA-jongeren hopen dat de minister van Jeugd zijn collega van Binnenlandse Aangelegenheden tot spoedige actie kan bewegen.

Auteur:
Ronduit N-VA!
Koen Vaneecke, voorzitter, en Tim Moens, secretaris

Meer informatie:
Contactpersoon: Tim Moens
Telefoon: 0486 73 00 45
Fax: 02 217 35 10
E-post: tim.moens@ronduitnva.be
Url: www.ronduitnva.be