Consumentenbond

Kip nog steeds een ziekmakend stuk vlees

26 juni 2003

Consumentenbond eist kip zónder campylobacter en salmonella

Kippenvlees in de winkels bevat nog te vaak campylobacter en salmonella, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Consumentenbond. Dat betekent dat er in Nederland nog steeds onnodig mensen ziek worden en overlijden na het eten van kip. De Consumentenbond eist van de overheid nu écht strenge maatregelen om te komen tot kippenvlees in de winkels zonder ziekmakende bacteriën.

De pogingen van de kippensector om de besmetting met campylobacter en salmonella verdergaand te verminderen is de afgelopen jaren uitgelopen op een fiasco. In zowel biologisch als regulier gehouden kip komt campylobacter nog veel te vaak voor, in 46% van de onderzochte stukjes kip. De besmettingskans met salmonella is gedaald ten opzichte van eerder onderzoek, maar nog steeds aanwezig in wel 6,5%. Voor beide bacteriën is overigens geen significant verschil tussen biologische en reguliere kip. Wel verschil is er in antibiotica, dat alleen is aangetroffen in reguliere kip (9%).

Jaarlijks worden in Nederland zo'n 150.000 mensen ziek door salmonella of campylobacter; naar schatting honderd daarvan overlijden. Wanneer consumenten alleen nog kip zonder ziekmakende bacteriën kunnen kopen, zal alleen al het aantal campylobacterbesmettingen met naar verwachting 40% dalen. Daarom heeft de Consumentenbond vandaag minister Veerman van Landbouw opgeroepen alleen nog onbesmet kippenvlees in winkels toe te staan. Dat betekent dat alle kippen getest moeten worden op zowel salmonella als campylobacter voordat ze worden geslacht, en dat besmet vlees niet vers wordt verkocht. Hiertoe is nieuwe wetgeving nodig en toezicht op de naleving ervan.

Bovendien moet de overheid veelvuldig gebruik van antibiotica bij kippen aan banden leggen, want daardoor kunnen de ziekmakende bacteriën resistent worden. Het gevaar is dat antibiotica bij mensen dan niet helpen als zij besmet raken met salmonella of campylobacter.

De Consumentenbond heeft 1.500 monsters kipfilet en kippenpoten onderzocht op aanwezigheid van ziekmakende bacteriën, residuen van diergeneesmiddelen en dioxines en pcb's. Ook is gekeken naar de versheid en naar de water/eiwit-verhouding. Daarnaast is onderzoek gedaan naar maatschappelijk verantwoord ondernemen; gebleken is dat in wel 22% van de gevallen niet te achterhalen is waar de kip vandaan komt. De resultaten worden morgen gepubliceerd in de nieuwe Consumentengids.

· Klik hier voor onze beleidsbrochure over kip Zie het origineel http://www.consumentenbond.nl...01?ticket=nietlid