Kip nog steeds een ziekmakend stuk vlees
26 juni 2003
Consumentenbond eist kip zónder campylobacter en salmonella
Kippenvlees in de winkels bevat nog te vaak campylobacter en
salmonella, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de
Consumentenbond. Dat betekent dat er in Nederland nog steeds onnodig
mensen ziek worden en overlijden na het eten van kip. De
Consumentenbond eist van de overheid nu écht strenge maatregelen om te
komen tot kippenvlees in de winkels zonder ziekmakende bacteriën.
De pogingen van de kippensector om de besmetting met campylobacter en
salmonella verdergaand te verminderen is de afgelopen jaren uitgelopen
op een fiasco. In zowel biologisch als regulier gehouden kip komt
campylobacter nog veel te vaak voor, in 46% van de onderzochte stukjes
kip. De besmettingskans met salmonella is gedaald ten opzichte van
eerder onderzoek, maar nog steeds aanwezig in wel 6,5%. Voor beide
bacteriën is overigens geen significant verschil tussen biologische en
reguliere kip. Wel verschil is er in antibiotica, dat alleen is
aangetroffen in reguliere kip (9%).
Jaarlijks worden in Nederland zo'n 150.000 mensen ziek door salmonella
of campylobacter; naar schatting honderd daarvan overlijden. Wanneer
consumenten alleen nog kip zonder ziekmakende bacteriën kunnen kopen,
zal alleen al het aantal campylobacterbesmettingen met naar
verwachting 40% dalen. Daarom heeft de Consumentenbond vandaag
minister Veerman van Landbouw opgeroepen alleen nog onbesmet
kippenvlees in winkels toe te staan. Dat betekent dat alle kippen
getest moeten worden op zowel salmonella als campylobacter voordat ze
worden geslacht, en dat besmet vlees niet vers wordt verkocht. Hiertoe
is nieuwe wetgeving nodig en toezicht op de naleving ervan.
Bovendien moet de overheid veelvuldig gebruik van antibiotica bij
kippen aan banden leggen, want daardoor kunnen de ziekmakende
bacteriën resistent worden. Het gevaar is dat antibiotica bij mensen
dan niet helpen als zij besmet raken met salmonella of campylobacter.
De Consumentenbond heeft 1.500 monsters kipfilet en kippenpoten
onderzocht op aanwezigheid van ziekmakende bacteriën, residuen van
diergeneesmiddelen en dioxines en pcb's. Ook is gekeken naar de
versheid en naar de water/eiwit-verhouding. Daarnaast is onderzoek
gedaan naar maatschappelijk verantwoord ondernemen; gebleken is dat in
wel 22% van de gevallen niet te achterhalen is waar de kip vandaan
komt. De resultaten worden morgen gepubliceerd in de nieuwe
Consumentengids.
· Klik hier voor onze beleidsbrochure over kip
Zie het origineel
http://www.consumentenbond.nl...01?ticket=nietlid
Consumentenbond