Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Aandacht veiligheid voetgangers nodig

De ANWB vindt dat autofabrikanten te weinig aandacht besteden aan de veiligheid voor voetgangers en fietsers. Meer aandacht voor dit onderwerp kan in de Europese Unie per jaar naar schatting 2100 doden en 18.000 gewonden besparen. Autofabrikanten kunnen de veiligheid voor de kwetsbare verkeersdeelnemers verhogen door de materialen en de vorm van de auto aan de voorzijde aan te passen.

Dat blijkt uit de laatste resultaten van de botsproeven van Euro NCAP. Alleen de Honda CRV en de Volkswagen Touran besteden aandacht aan de voetgangers. Beide modellen krijgen drie van de maximale vier te behalen sterren voor dit onderdeel. Autofabrikanten hebben aan de Europese Commissie gezegd dat ze meer aandacht zullen besteden aan het aspect veiligheid voor kwetsbare verkeersdeelnemers. Er is ook wetgeving in de maak.

EuroNCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en de Europese AIT&FIA-zusterclubs met de Nederlandse, Britse, Duitse, Zweedse, Franse en Catalaanse overheid, de Europese Commissie en Europese Consumentenorganisaties.


Noot voor de redactie;