NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

DIS Europe neemt meerderheidsbelang in Northern Gateway Hosting uit Groningen

Internet investeringsmaatschappij DIS Europe BV uit Heerenveen heeft een meerderheidsbelang genomen in Northern Gateway Hosting BV (NGH), een "managed hosting" service provider uit Groningen.

NGH was een participatie van de NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) in combinatie met twee informal investors. In de huidige markt is het zinvol om te kijken hoe er combinaties te maken zijn tussen (aanvullende) bedrijven, die direct leiden tot schaalvoordelen en kostenbesparingen. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten. De NOM heeft daarom, in overleg met de informal investors, contact gezocht met DIS Europe, een sterke aanvullende partij. "Op deze manier versterken we de positie van twee noordelijke bedrijven in de Nederlandse markt, uiteindelijk ook het doel van de NOM" aldus Sytze Hellinga, investment manager bij de NOM en nauw betrokken bij dit traject.

Toetreding van NGH tot de DIS Europe Group betekent voor NGH een belangrijke stap voorwaarts. NGH versterkt op deze wijze haar huidige positie op de managed hosting markt in Nederland.

Voor alle bedrijven die nu onderdeel uitmaken van de DIS Europe Group geldt dat deze elkaar facilitair aanvullen en/of kunnen ondersteunen. Zo zijn ook Fiberworld, Internet Online, Cybercomm-is en ISD Holland onderdeel van DIS Europe BV.

"Deze vorm van schaalvergroting zorgt er voor dat elk bedrijf afzonderlijk en per direct haar marktpositie kan verbeteren", vertelt Harry Dijkstra, algemeen directeur van DIS Europe BV. "Normaal gesproken kost een participatie van deze omvang in een bestaand bedrijf veel tijd. Door betrokkenheid en inzet van de NOM en SIG Real Estate konden wij snel overgaan tot gebruikmaking van elkaar's diensten.
NGH heeft een zeer uitgebreid "managed hosting" portfolio en is daardoor duidelijk aanvullend op onze bestaande diensten. Voor NGH geldt dat zij nu in de breedte haar dienstenpakket en klantenkring kan uitbreiden".

Groot voordeel van deze participatie voor de DIS Europe Group is dat er per direct gebruik kan worden gemaakt van de aanwezige infrastructuur van NGH in het SIG Telehousing (Tyco) datacenter op het Zernike Park, maar ook van de GN-IX als Internet knooppunt.

Northern Gateway Hosting (NGH) verzorgt vanuit het Groningse Telexchange center managed hosting diensten voor bedrijven in voornamelijk de groot- en middenzakelijke markt. NGH begeleidt outsourcing trajecten en neemt (delen van) het beheer van IT-infrastructuren over van haar klanten.

Internet Online (IO) richt zich op de professionele zakelijke markt van co-locatie in al zijn facetten. IO biedt vanuit een aantal moderne datacentra in Nederland co-locatie diensten aan. IO is gespecialiseerd in totale oplossingen t.b.v. co-locatie in haar datacenters.

Cybercomm-is levert als landelijke ISPér aan zowel particulieren als aan de zakelijke markt alle ISP diensten, daarnaast beschikt Cybercomm-is ook over een eigen datacenter/co-locatie (Interxion in Amsterdam).

ISD Holland is een full service Internet provider die zich richt op de zakelijke en particuliere markt. ISD Holland BV is specialist op het gebied van Internet dienstverlening en biedt bedrijven en particulieren een compleet pakket internetdiensten. Voor de zakelijke markt geldt dat zij voor een groot aantal landelijke ISP's inbel faciliteiten levert.

Fiberworld is een leverancier van data verbindingen t.b.v. Internet verkeer. Dit kunnen verbindingen zijn die zowel via glasvezel, ISDN, analoog en wireless acces tot stand worden gebracht. Voor deze dienst beschikt Fiberworld over een aantal eigen glasvezelverbindingen. Daarnaast levert FIberworld xDSL verbindingen binnen het Epacity netwerk van KPN. Naast "KPN ADSL" voor de particuliere markt levert Fiberworld ook Business SDSL voor de zakelijke markt.

De N.V. NOM heeft circa ¤ 100 miljoen geïnvesteerd in ± 130 bedrijven. Zij verschaft risicodragende financiering en verleent diensten aan ondernemingen die gevestigd zijn of zich gaan vestigen in Groningen, Fryslân of Drenthe. De NOM richt zich onder meer op het financieren van bedrijfsactiviteiten, joint ventures, management buy-outs/buy-ins en aandelenoverdracht, vooral in het kader van opvolging.