Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Terug naar de homepage

Terug naar de vorige bladzijde arbeid Terug naar de vorige bladzijde wet rea / beroepsonderwijs

Wet REA / Beroepsonderwijs

Bezorgdheid CG-Raad over ontbreken van scholingsmogelijkheden bij mensen met zwaardere beperkingen

Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Utrecht: 24 juni 2003
Kenmerk: cb03-0891
Betreft: ontbreken scholing bij zwaardere doelgroepen AO 5e voortgangsrapportage SUWI, 25-06-2003 Geacht Kamerlid,

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is geschrokken van het feit, dat voor mensen met zwaardere beperkingen nauwelijks nog apart scholing kan worden aangeboden. Dit blijkt uit bestudering van de aanbestedingsregels en de gunning van de eerste aanbevelingsronde van dit voorjaar. Over de evaluatie van de 1e aanbestedingsronde rapporteerde de minister u in zijn brief van 28 mei (26 448 nr. 71). Deze brief is onderdeel van het AO van morgen, woensdag 24 juni 2003.

De aanbestedingsregels geven aan dat voor alle doelgroepen scholing onderdeel is van de resultaatfinanciering. Dit geldt ook voor de moeilijkere doelgroepen waarvoor de trajecten op basis van no cure less pay zijn ingekocht. Scholing kan voor deze moeilijkere groepen dus niet meer separaat gefinancierd worden op basis van artikel 22 wet Rea, maar is in de door de reïntegratiebedrijven geoffreerde prijs opgenomen. Deze bepalingen golden al voor de doelgroep 'lichamelijk zwaar' en 'nierpatiënten' die in de 1ste ronde zijn gegund. Maar gelden ook voor alle toekomstige reïntegratieopdrachten die UVW afgeeft in het jaar 2003. Dus ook voor zwaar psychisch gehandicapten, auditief en visueel gehandicapten en Wajongers.

Dit heeft onbedoeld als consequentie dat reïntegratiebedrijven mensen die op duurdere scholing met bij voorbeeld speciaal vervoer zijn aangewezen, geen traject zullen aanbieden. Afroming zal plaats vinden. Recht op arbeidstoeleiding wordt mensen daarmee ontnomen.

De CG-Raad vraagt u bij de minister te pleiten voor waarborgen dat mensen die duurdere scholing (met vervoer) nodig hebben niet worden uitgesloten.

De CG-Raad vraagt u tevens te bepleiten dat de cliëntenraden UWV en de cliëntorganisaties in de Landelijke Cliëntenraad (LCR) als de CG-Raad meedenken met UWV en minister bij het oplossen van dit dilemma van de afroming ten koste van groepen die duurdere scholing nodig hebben.

De CG-Raad excuseert zich voor deze late reactie. Ons werd dit punt pas eind vorige week goed duidelijk.

Hoogachtend,

Jan Troost
(voorzitter)

Info: Janny Lagendijk, senior beleidsmedewerker arbeid en sociale zekerheid, 030 - 291 66 44

cc. minister De Geus, staatssecretaris Rutte
---