Gemeente Kerkrade

26.06.03: Unieke kunstgrasvelden op sportpark Kaalheide

Op het gemeentelijk sportpark Kaalheide is in juni van dit jaar gestart met de aanleg van een voetbalveld van kunstgrasmatten. In totaal zullen er twee velden worden aangelegd. Dit zijn de eerste kunstgrasvoetbalvelden in Limburg. Bovendien zijn het de eerste kunstgrasvoetbalvelden in Europa waarbij de LSR xp-vezel is toegepast.

Als voorbereiding werd een saneringsoperatie uitgevoerd, waarna de bodem werd ingericht. Al in september vorig jaar besliste de Kerkraadse raad voor de aanleg van de velden. De totale kosten bedragen bijna 850.000 euro. Inmiddels is het eerste veld vrijwel gereed. De oplevering van de velden zal medio juli van dit jaar plaatsvinden.

Eerste in Limburg
Deze velden zijn de eerste zogenaamde rubber-ingestrooide kunstgras voetbalvelden in Limburg. Bovendien zijn het de eerste velden In Europa met de nieuwste LSR xp-vezel, een product van "Edelgras". Met de ingebruikname van deze velden kan het gemeentelijk Sportpark zich rekenen tot de best gefacilieerde sportparken van Limburg. Voordelen van deze kunstgrasvelden zijn dat ze zowel 's zomers als 's winters bespeelbaar zijn. Bovendien zijn de velden na regen direct bespeelbaar. LSR kunstgras is onder vrijwel alle weersomstandigheden prettig om op te spelen.
De KNVB heeft inmiddels een onderzoekscommissie aangesteld die onderzoekt of men zelfs competitie kan spelen op een dergelijke kunstgrasmat.

Gebruik sportpark Kaalheide
Sinds het opheffen van het sportcomplex De groene Long trainen alle teams van Roda JC op het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide. Ook is op het gemeentelijk sportpark de trainingsaccommodatie van atletiekvereniging Achilles Top gevestigd.
De velden van het sportpark waren niet toegerust voor een dergelijke zware belasting. Omdat Sportpark Kaalheide gemeentelijk bezit is, betaalt de gemeente Kerkrade de aanleg van de twee velden. De investering wordt echter terugverdiend door de huur die betaald wordt ter hoogte van de marktrente. In het zesde jaar zal Roda JC de gehele investering aflossen.