Gemeente Breda

Persberichten


26-06-2003

Breda zet zich in voor project STOP huiselijk geweld

De gemeente Breda gaat zich samen met andere instellingen in West-Brabant inzetten om huiselijk geweld te stoppen. Met het project STOP Huiselijk Geweld wordt een samenhangend zorgaanbod gecreëerd met daarin aandacht voor preventie, opvang, hulpverlening en nazorg aan slachtoffers, daders/plegers en kinderen. Het college ondertekent hiertoe een overeenkomst en verplicht zich zodoende tot participatie.

Huiselijk geweld staat hoog op de politieke agenda. De aanpak ervan krijgt prioriteit in het gemeentelijk beleid Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang, Integrale Veiligheid en Volksgezondheid. De gemeente Breda staat samen met de betrokken organisaties voor een verbeterde aanpak die leidt tot een vermindering van huiselijk geweld.

Het project STOP Huiselijk Geweld is een twee jaar durend project dat wordt uitgevoerd in West-Brabant. Het Zorgkantoor West-Brabant en bijna alle Westbrabantse gemeenten gaan subsidie verstrekken.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer gepleegd wordt. Het is de meest voorkomende geweldsvorm in onze samenleving. Om huiselijk geweld te stoppen en de hulpverlening de meeste kans van slagen te geven is het noodzakelijk dat de hulp snel en in een zo vroeg mogelijk stadium wordt gestart en dat alle betrokken organisaties hierbij samenwerken. Deze samenwerking is vastgelegd in een overeenkomst die door de meeste organisaties inmiddels is ondertekend.

De participerende organisaties zijn: GGZ regio Breda, GGZ Westelijk Noord-Brabant, Politie Midden en West-Brabant, Instituut voor Maatschappelijk Welzijn Breda, Stichting De Markenlanden, Stichting Trema, Merites, Maatschappelijk Werk Maas en Leije, Raad voor de Kinderbescherming, Openbaar Ministerie Breda, Stichting Valkenhorst, Centrumgemeente Vrouwenopvang gemeente Breda, gemeente Roosendaal, Stichting Ambulante FIOM, Stichting Reclassering Nederland, Slachtofferhulp Midden en West Brabant, Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, Stichting Vrouwenhulpverlening, Kentron, Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, Ziekenhuis Lievensberg, Traverse, SOS Telefonische Hulpdienst Noord-Brabant, en GGD West-Brabant.

Breda, 26 juni 2003