Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MINVenW: SCHULTZ ZET ZICH IN VOOR BESCHERMING ZEEMILIEU

Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft in Bremen tijdens de OSPAR ministersconferentie ter bescherming van het zeemilieu gepleit voor vaststelling van een lijst met 27 bedreigde diersoorten en 10 bedreigde gebieden (habitats) in zee. Op de lijst staan ongewervelde dieren, vogels, vissen, reptielen en zeezoogdieren. Voor vogels en vissen zijn er al diverse beschermende maatregelen, maar nieuw is de aandacht voor ongewervelde dieren, niet-commerciële vissoorten en habitats. Criteria voor de selectie zijn bedreiging en afname in aantal of in oppervlak. Enkele commerciële vissoorten - zoals de kabeljauw - en walvissen voldoen aan de criteria en staan daarom ook op de lijst. De lijst is nu door alle betrokken ministers erkend en vormt een concreet onderdeel van de Biodiversiteitsstrategie van de OSPAR. Hiermee kan een bijdrage worden geleverd aan de oplossing van het probleem van overbevissing op de Noordoost Atlantische oceaan. De OSPAR gaat nog verder onderzoeken op welke manier de noodzakelijke bescherming daadwerkelijk kan worden bereikt.

Tijdens de conferentie is ook gesproken over het beperken van lozingen van radioactieve stoffen op zee. Ondanks grote verdeeldheid over dit thema, zijn de landen het eens geworden over een referentieperiode. De hoeveelheid radioactieve lozingen in de periode 1995-2001 wordt nu als vertrekpunt genomen vanwaar een afname moet worden ingezet. Het is de bedoeling dat in 2020 er een aanzienlijke reductie van de lozingen is bereikt. Over de exacte mate waarin de radioactieve lozingen dan moeten zijn afgenomen, gaan de OSPAR-landen zich de komende tijd buigen.

Voor het eerst hebben de regionale zee-organisaties OSPAR en HELCOM gezamenlijk vergaderd over de bescherming van het zeemilieu in de Noordoost Atlantische oceaan en de Oostzee. Doel is te komen tot een meer effectieve samenwerking op het gebied van duurzame bescherming van de oceanen en wereldzeeën, in het bijzonder het Noordoost Atlantisch gebied en de Oostzee. OSPAR en HELCOM ondersteunen het initiatief van de Europese Commissie om tot een Europese Mariene Strategie te komen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal tijdens het Nederlandse EU voorzitterschap in de tweede helft van 2004 in Rotterdam een conferentie organiseren voor betrokken landen en belangengroepen over deze Europese Mariene Strategie. De conferentie wordt gezien als een laatste consultatieronde voordat de Europese Commissie in 2005 de strategie moet hebben afgerond.

In de OSPAR commissie (vernoemd naar het Oslo-Parijs verdrag) werken 15 landen samen en in de Helsinki Commissie (HELCOM) werken 8 landen samen. Het OSPAR verdrag heeft als doel bescherming van het mariene milieu van de Noordoost Atlantische oceaan. Dit gebied strekt zich in grote lijnen uit van Noorwegen en IJsland in het noorden tot de wateren van Portugal in het zuiden. OSPAR zal zich de komende jaren met name richten op de monitoring van het totale zeemilieu en de bescherming van de mariene biodiversiteit. HELCOM beschermt het milieu van de Oostzee tegen alle vormen van vervuiling en zet zich in voor herstel en behoud van het ecologische evenwicht van de Oostzee.

Yvonne de Keulenaar, 06 - 51782621

26 jun 03 12:30