Nederlandse Vereniging van Banken


Amsterdam, 26 juni 2003

NVB VRAAGT AANDACHT VOOR CORRECT GEBRUIK IBAN

De NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) waarschuwt voor het eigenhandig berekenen van IBANs (International Bank Account Number). Gebleken is dat sommige bedrijven gebruik maken van software-programmas, die alle in hun crediteurenbestand voorkomende buitenlandse rekeningnummers doorrekenen naar een IBAN. Echter, alleen de bank waar de rekening loopt kan met zekerheid het IBAN vaststellen.

Hoewel software leveranciers soms het tegendeel beweren is het voor niet-banken onmogelijk foutloos IBANs af te leiden uit de buitenlandse rekeningnummers. Elk land en soms ook de individuele bank heeft namelijk op eigen wijze het IBAN ingepast. Alle (correct berekende) IBAN's van alle landen kunnen wel via een en dezelfde methode worden gecontroleerd.

De NVB wijst er daarom nogmaals op dat uitsluitend de rekeningvoerende bank het IBAN foutloos kan vaststellen. Elke organisatie die een internationaal gemêleerd crediteurenbestand heeft zal van elke buitenlandse crediteur individueel opgave moeten ontvangen van diens IBAN en tevens van de BIC (Bank Identifier Code). Die gegevens zullen stuk voor stuk moeten worden ingevoerd in het bestand. Op die wijze wordt voorkomen dat problemen ontstaan tussen debiteur en crediteur en hun banken.

Deze mogelijke problemen kunnen betrekking hebben op de juistheid van door een bank volgens oude normen in rekening gebrachte kosten, en op de schuldvraag. Het European Committee for Banking Standards (ECBS) heeft de leveranciers van de betreffende software geattendeerd op de omschreven risicos.

De banken in Nederland zijn vier jaar geleden begonnen met het verstrekken van het IBAN.

IBAN = International Bank Account Number

BIC = Bank Identifier Code

Over IBAN en BIC?

Alle banken in Europa vragen hun klanten in overschrijvingsopdrachten naar het buitenland altijd het IBAN van de begunstigde te vermelden, en ook de BIC van de bank waar de rekening van de begunstigde loopt. Wanneer deze beide gegevens vermeld staan kunnen de banken de opdrachten op de

meest efficiënte wijze en zonder tijdverlies behandelen. In de Europese Verordening nr. 2560/2001 van 19 december 2001 betreffende grensoverschrijdende betalingen in euro is gebruikmaking van IBAN en BIC verplicht gesteld.

Het belangrijkste voordeel van IBANs is dat met de ingebouwde uniforme checkmodule eenvoudig kan worden gecontroleerd of het rekeningnummer van de begunstigde, ongeacht welk land, correct is. IBAN en BIC hebben geen functie in het binnenlands betalingsverkeer.

Bij uw bank en via internet kunt u het IBAN en de BIC opvragen: www.ibannl.org