Federatie van Ouderverenigingen

Brief: Commentaar FvO op regeringsverklaring

26 juni 2003

Minister President J.P. Balkenende
Ministerie van Algemene Zaken
Postbus 20001
2500 EA Den Haag

Utrecht, 26 juni 2003
Referentie: F01-1/340b/AtH/KZ
Betreft: Regeringsverklaring

Geachte heer Balkenende,

Vol verwachting heeft de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) uitgekeken naar de concrete plannen van uw kabinet. Het motto Meedoen, meer werk, minder regels vat goed samen welke wensen er zijn om te komen tot de verbetering van de positie van verstandelijk gehandicapten.
Onze teleurstelling na het horen van de Regeringsverklaring is dan ook groot. Er worden geen concrete stappen aangekondigd om de positie van mensen met een handicap te verbeteren. Hun problemen worden niet eens gesignaleerd. De FvO maakt zich daarom ernstig zorgen over de kwaliteit van bestaan van veel mensen met een handicap.

De persoon centraal
Een goed bestaan voor mensen met een verstandelijke handicap is méér dan alleen gehandicaptensport (genoemd in Regeerakkoord). Het vraagt om participatie op alle terreinen van het dagelijks leven. Participatie op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, op de woningmarkt. Een goede toegankelijke gezondheidszorg, toegankelijk vervoer en voldoende ondersteuning horen er ook bij. Helaas worden in de Regeringsverklaring geen maatregelen aangekondigd die de samenleving toegankelijker maken voor mensen met een verstandelijke handicap.

Inkomen
Een eerste voorwaarde om mee te kunnen doen, is voldoende inkomen. De FvO is van mening dat de voorstellen in de sociaal-economische paragraaf van het Regeerakkoord de inkomenspositie en het arbeidsmarktperspectief van mensen met een handicap ernstig doen verslechteren. Een verdere aanscherping van de WAO en het verlagen van de uitgaven voor bijzondere bijstand zal leiden tot een verslechtering van de inkomenspositie van jonggehandicapten. Dit is een groep mensen die toch al langdurig van een uitkering op het sociaal minimum moet leven en vaak meerkosten hebben vanwege die handicap. Om deze redenen is borging van de Wajong-uitkering noodzakelijk. Verlagen van de REA-budgetten zal het arbeidsperspectief van jonggehandicapten verder verslechteren.

De FvO is tegen een verdere aanscherping van de WAO.

De FvO is voor borging van de Wajong-uitkering.

De FvO is tegen het verlagen van Rea-budgetten.

De FvO dringt aan op borging van de hoogte van bijzondere bijstand voor mensen met een handicap.

Volksgezondheid
Een goede zorg is onmisbaar voor de kwaliteit van het bestaan van veel mensen met een verstandelijke handicap.
In het Regeerakkoord staat niet kwaliteit van zorg maar kostenbeheersing centraal. Eenzijdig wordt de blik gericht op economisch herstel. Toch zijn extra financiële middelen en financiële impulsen nodig om de kwaliteit van zorg voor met name mensen met ernstige en/of meervoudige handicaps te verbeteren. Budgetplafonds zullen leiden tot toename van wachtlijsten en wachttijden. De aangekondigde fiscale verlichtingen ter compensatie van kosten zullen nauwelijks effect hebben voor mensen met een verstandelijke beperking met een inkomen op het sociaal minimum.

De FvO is tegen pakketverkleining van de AWBZ en het Ziekenfonds.

De FvO is tegen de introductie van eigen risicos en verhoging van eigen bijdragen.

De FvO is tegen herinvoering van budgetplafonds.

Mensen met een beperking dienen financieel gecompenseerd te worden met andere dan fiscale maatregelen.

Onderwijs
Het is een prima zaak dat in de plannen van de regering fors meer geld wordt uitgetrokken voor onderwijs en onderzoek. De extra middelen die voor onderwijs beschikbaar komen moeten echter ook aan mensen met een beperking ten goede komen.
Zo moet rekening worden gehouden met de gevolgen van de invoering van de leerlinggebonden financiering. Invoering van een LGF systematiek in het Bve onderwijs is een optie om het beroepsonderwijs voor mensen met een verstandelijke handicap mogelijk te houden. Leerlingenvervoer naar een geïndiceerd logeeradres moet mogelijk worden ten einde ouders de kans te bieden langer voor hun kind thuis te blijven zorgen.

De FvO wil dat er extra middelen worden gereserveerd voor leerlingen met specifieke zorgvragen in het speciaal onderwijs.

Er dienen voldoende middelen beschikbaar gesteld te worden om onderwijsintegratie ook in de toekomst mogelijk te maken.

De FvO is voorstander van een LGF systematiek in de Bve sector.

eerlingenvervoer naar het geïndiceerd logeeradres moet mogelijk worden gemaakt.

Positieversterking en regie
De ouderverenigingen staan nog steeds achter de uitgangspunten van de modernisering AWBZ en daarmee ook van het PGB: meer keuzevrijheid en keuzemogelijkheden, versterking van de positie van de cliënt en vraagsturing.
Helaas bieden de huidige voorstellen weinig hoop dat deze doelstellingen bereikt worden. De instrumenten voor de cliënt hebben onvoldoende inhoud en er zijn geen waarborgen voor de cliënt als de door hem gewenste zorg niet gerealiseerd wordt. Ook in het onderwijs is een versterking van de positie ouders van belang.

De FvO is van mening dat positieversterking van mensen met een verstandelijke beperking en zijn ouders prioriteit verdient.

De FvO dringt aan op voorwaarden en instrumenten voor vraagsturing en versterking van de positie van de cliënt.

De FvO verlangt waarborgen voor de cliënt als de door hem gewenste zorg niet gerealiseerd wordt.

Gelijke rechten, gelijke kansen
Internationaal is in verdragen, verklaringen en richtlijnen de norm van non-discriminatie vastgelegd. Nederland heeft hierin een eerste stap gezet met de Wet Gelijke Behandeling Gehandicapten/Chronisch Zieken. De FvO dringt aan op een snelle realisatie van non-discriminatie wetgeving voor mensen met een handicap op alle levensterreinen.

De FvO verzoekt u om zorg te dragen voor het versterken van de juridische positie van mensen met een beperking onder meer door het uitbreiden van de non-discriminatie wetgeving.

Meedoen: ook voor verstandelijk gehandicapten!
De FvO en andere cliëntenorganisaties werken op dit moment actief aan het beïnvloeden van de beeldvorming van mensen met een beperking. Wij willen hiermee zorgen dat de samenleving zich meer open stelt voor mensen met een handicap.

Duidelijk mag zijn dat de FvO veel aanknopingspunten ziet in uw motto Meedoen, meer werk, minder regels. Maar aanknopingspunten zijn niet genoeg. Er zal nog flink wat gedaan moeten worden om te zorgen dat mensen met een verstandelijke handicap ook werkelijk kunnen meedoen.

Met vriendelijke groet,

Jo Terlouw
Directeur Federatie van Ouderverenigingen a.i.

Bijlage: uitgebreid commentaar FvO op Regeringsverklaring