Erasmus


26-06-03: Eerste paal voor gebouw heliteam

Rotterdam, 26 juni 2003 - Op maandag 30 juni wordt de eerste paal geslagen voor een nieuw eigen onderkomen voor de helikopterbemanning van het Traumacentrum Zuid-West Nederland. Er komt een verblijf van twee etages, dat voldoet aan de eisen op luchtvaart-, arbotechnisch en medisch gebied. De oplevering is gepland medio november 2003.

Sinds de traumaheli in 1997 op de Rotterdamse luchthaven gestationeerd werd, maakt het mobiele medisch team gebruik van een tijdelijk onderkomen in een vliegtuighangar. Nu wordt in samenwerking met de directie Huisvesting van het Erasmus MC een geheel eigen onderkomen gerealiseerd. Hierin komen onder meer een weerstation, werk- en verblijfsruimten voor de teamleden en faciliteiten voor de steriele opslag van medische materialen.

Rotterdam Airport vervult een steeds groeiende rol in het segment van medische- en hulpverleningsvluchten. Zo vinden naast de vluchten met de traumahelikopter ook regelmatig repatriëringsvluchten plaats, waarbij onfortuinlijke Nederlanders in geval van ziekte vanuit het buitenland terug naar huis worden gevlogen. De zogenoemde gipsvluchten zijn hiervan het bekende voorbeeld. Erasmus MC heeft voor de locatie Rotterdam Airport gekozen vanwege de goede faciliteiten van de luchthaven èn de gunstige ligging in zuid west Nederland en dichtbij de steden Rotterdam en Den Haag.
Jaarlijks worden ongeveer achthonderd vluchten uitgevoerd met de traumahelikopter via Rotterdam Airport.