Lijst Pim Fortuyn


datum: 26 juni 2003

PERSBERICHT

HET GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID BROKKELT, ZOALS VERWACHT, AF

Een akkoord, dat volgens het ministerie moet leiden tot een groener en marktgerichter beleid, maar dat in werkelijkheid zal leiden tot een minder gemeenschappelijk landbouwbeleid, aldus LPF-kamerlid Wien van den Brink. Het LPF-kamerlid landbouwwoordvoerder komt tot deze conclusie na lezing van het persbericht van het ministerie van LNV over de hervorming van het EU landbouwbeleid

Wat blijft er over van een gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), als enerzijds de inkomenssteun losgekoppeld wordt van de producten, maar anderzijds de lidstaten kunnen besluiten om ter voorkoming van leegloop van het platteland toch een deel van die steun wel gekoppeld te houden aan bepaalde teelten?

De Lijst Pim Fortuyn concludeert hieruit, dat men in Brussel willens en wetens een beleid ontwikkelt, waarvan men op voorhand verwacht, dat dit tot leegloop van het platteland kan leiden.

Zeer ongerust is de LPF over de passage, waarin staat dat de inkomenssteun afhankelijk wordt gemaakt van een groot aantal Europese richtlijnen. Wetende, dat met name de zuidelijke landen de EU-richtlijnen in de praktijk op een compleet andere en voor de boeren gunstiger wijze uitleggen, betekent dit dat van de level-playing-field-gedachte weinig terecht zal komen. In het Hoofdlijnenakkoord staat dat Nederland in de EU niet meer het beste jongetje van de klas behoeft te zijn. Dat zou nu wel eens een loze kreet kunnen worden.

Dat Brussel de ontkoppeling voor de fabrieksaardappelteelt iets verder in de tijd zet, vindt de LPF en goede zaak, maar of dit voor de telers in de toekomst voldoende ruimte biedt, valt nog te bezien.

Tevreden is de LPF over de nieuwe en flexibele braakregeling.

Inconsequent vindt de LPF het akkoord over het zuivelbeleid. Het nieuwe systeem van bedrijfstoeslagen heeft de bedoeling de prikkel tot productieverhoging weg te nemen. De melkquota worden echter met 1,5% verhoogd en misschien nog wel extra verruimd na de evaluatie.

In wiens belang is dit? Niet in het belang van de boeren, is de mening van de Lijst Pim Fortuyn. De verruimde quota zullen een daling van de melkprijs tot gevolg hebben.

De minister zegt dat Europa zijn verantwoordelijkheid neemt als veranderingen nodig zijn, maar het gemeenschappelijke daarin brokkelt wel af.