Agalev (Vlaanderen)

Krijtlijnen
van het groene toekomstproject

Krijtlijnen van het groene toekomstproject

Persdienst
Paskal Deboosere
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
e-mail pers@agalev.be

P E R S C O N F E R E N T I E donderdag 26 juni 2003

SPREKER:
Dirk Holemans, politiek secretaris

Trefwoord:

Agalev, partij, heropbouw

---

Een bruisend congres met een duidelijke keuze

Afgelopen zaterdag hebben meer dan duizend leden getoond dat Agalev springlevend is. Dit betekent niet dat 18 mei vergeten is, integendeel, maar dat de energie aanwezig is om de opdracht van de kiezer uit te voeren. Ook de 1500 nieuwe leden sinds 18 mei geven ons nieuwe kracht.

De opdracht blijft een politieke vertaling geven aan de groene idealen. Het congres heeft onomwonden gekozen voor het bestaan van een autonome groene partij, die in principe ongebonden naar de verkiezingen van 2004 trekt. Dit evenwel vanuit de openheid dat vormen van samenwerking met andere progressieve partijen mogelijk zijn. Dit zal de partij in het najaar in alle rust bespreken, eenmaal de eigen kracht herwonnen is.

Bij de voorstelling van de verkiezing van de politiek secretaris op het congres heb ik de inzet ervan duidelijk geformuleerd: het ging niet eenvoudigweg om de keuze voor een persoon, maar in de eerste plaats om de keuze voor een politiek project.

Vandaag wil ik de krijtlijnen van dit nieuwe project voorstellen.

Open, progressief en pal in de samenleving!

Het nieuwe project steunt op drie hoofdlijnen: inhoudelijke positie als groen-progressieve partij, hernieuwde inbedding in de samenleving en een meer open organisatie.


1. Agalev als dé groen-progressieve partij van Vlaanderen

Als groene partij zijn we onderdeel van een brede internationale ecologische stroming. Een stroming die opkomt voor een duurzame samenleving, waar de aarde bewaard wordt om alle mensen levenskansen te geven, hier en overal, nu en in de toekomst. Zeker dit toekomstperspectief is kenmerkend voor het groen gedachtegoed. Ook na de dag van morgen is er nog een dag om voor te zorgen.

Daarnaast wil Agalev duidelijk de politieke vertaling zijn van de wensen en bezorgdheden van de progressieve kiezers. Ook na 18 mei liggen deze wakker van kinderen die astma krijgen omwille van de luchtvervuiling, zijn ze bezorgd over het lot van asielzoekers, voelen ze zich niet thuis in de doorholeconomie waar je ofwel te hard moet werken ofwel gedumpt wordt. Of moeten ze vaststellen dat een belastingsvermindering hen niet gegund wordt als het gaat om het aankopen van milieuvriendelijke verpakkingen. Paars zonder groen is nu al bezig de positieve milieumaatregelen af te voeren.

Daarom willen we de kritische, groen-progressieve stem terug in de samenleving en in het parlement sterker laten klinken. Dit vergt uiteraard een zoektocht naar een hernieuwde inbedding in de samenleving.


2. Een open partij die pal in de samenleving staat

Agalev kreeg het signaal dat we te veel overkomen als de partij met het vingertje, de relatie met organisaties uit het middenveld was niet altijd optimaal.

Dit gegeven nemen we 100% serieus. Agalev beseft dat in onzekere tijden niemand behoefte aan een partij die bij wijlen overkomt als een moraliserende partij. We blijven onze positie als waardenpartij getrouw, maar beseffen het belang van een open uitnodiging om samen werk te maken van een duurzame en democratische samenleving. We zullen dus minder intern vergaderen en meer de samenleving intrekken.

Concreet betekent dit een andere opbouw van het programma naar de verkiezingen van 2004. Op basis van wat er leeft, willen we deze opbouw omvormen tot het werken met brandende kwesties. Hiermee willen we groene antwoorden op de uitdagingen van nu opbouwen op basis van de ideeën en voorstellen aanwezig bij de bevolking. Zonder ons hierop vast te pinnen, maken volgende voorbeelden duidelijk waar het om gaat.
1. De economie is tot stilstand gekomen en de werkloosheid, vooral bij jongeren, stijgt. Het is de taak van elke politieke partij hierop een antwoord te vinden. Maar het is de uitdaging van Agalev voorstellen te formuleren voor het creëren van duurzame jobs. Want het antwoord kan niet alleen gaan over lastenverlagingen zonder garanties op jobcreatie. Hoe kunnen bvb. jobs gecreëerd worden én de toekomstgerichte sectoren gestimuleerd? Hoe kunnen laaggeschoolden nog een toekomstperspectief krijgen in een kenniseconomie? Vragen waar we niet alleen onze vele leden die actief zijn in de arbeidersbeweging een rol willen toebedelen, maar ook deze bewegingen zelf, én de organisaties van zelfstandigen en ondernemers.

2. Het is duidelijk: Europa noch België zal de Kyoto-normen halen. Integendeel, de uitstoot van broeikasgassen stijgt opnieuw! Hoe hierop een antwoord formuleren waar vele mensen zich niet alleen in kunnen terugvinden maar ook willen voor willen stemmen?
3. De gure wind van het populisme waait sterker dan ooit tevoren door Europa. Welk antwoord hebben we op het rechts maar vooral ook op het links populisme? Hierover gaan we in het najaar het debat in de samenleving organiseren, samen met andere progressieve krachten die vragen hebben bij het populisme (o.m. academische en culturele sector).

Deze wijze van werken gaat uit van de visie dat enkel voorstellen gedragen door de bevolking kans op slagen hebben.

Om het concreet te maken: hoe mensen overtuigen dat ze zonder te moeten inboeten aan levenskwaliteit, de auto wat meer laten staan en het openbaar vervoer meer gebruiken. Dit vergt een nieuw antwoord, want op dit ogenblik gaat bvb. de stijging van het aantal reizigers van De Lijn niet gepaard met een daling van het aantal verreden autokilometers in Vlaanderen.

Op het congres pleitte ik ook onomwonden voor 'meer groen op straat'. Dit is geen holle slogan, maar een opdracht die we gaan uitvoeren. Met de meer dan driehonderd lokale raadsleden gaan we dit op gecoördineerde en zichtbare wijze uitvoeren. U bent gewaarschuwd.


3. Agalev stimuleert het open debat in de eigen partij

We zijn niet te beroerd om toe te geven dat onze eerste regeringsdeelname (federaal en Vlaams, samenwerking met Ecolo) zeer veel energie heeft opgeslorpt. Een aantal leden vragen terecht meer aandacht voor het open debat in de eigen organisatie.

Dit is ook de opdracht die de leden van de Politieke Raad deze week per brief zullen ontvangen. Hoe willen zij de werking van hun 'parlement' versterken en het debat meer kansen geven.

Het is geen geheim: Agalev beschikt nog maar over weinig professionals en geld. Daarom zal Agalev vanaf nu meer werken met projecten, afgebakend in tijd en ruimte. Dit zal ook toelaten om de vrijwilligers een duidelijkere plaats te kunnen geven in de nieuwe partijwerking.

De tussengeneratie als cement tussen ervaring en jong geweld: de brug naar de toekomst

18 mei heeft geleid tot een versnelde wissel van de macht. Hierdoor hebben mensen met de meeste ervaring vrijwillig plaats gemaakt voor de jongere generaties. Een werkwijze die zonder meer respect afdwingt.

Daarnaast is er Jong-Agalev boordevol jong talent, mensen die volop werk willen maken van het nieuwe project. Zeker dit gegeven geeft een goed gevoel voor de toekomst.

Ik heb me op het congres als iemand uit de tussengeneratie duidelijk voorgesteld als een brug naar de toekomst. Een brug tussen de ervaring die we maximaal willen waarderen en inzetten, en het jong geweld dat ik alle kansen wil geven.

Om niet te besluiten

In een organisatie die haar interne democratie waardeert, is het niet aan de nieuwe politieke secretaris om deze krijtlijnen door het congres goedgekeurd, zelf tot in de puntjes uit te werken. Daarom komt er na de zomerperiode een Toer van Vlaanderen, waar de nieuwe partijsecretaris en ikzelf bij alle Agalev-regio's ons oor te luisteren zullen leggen.

Want een ding is duidelijk: Agalev heeft geen nood aan een arts die een politieke lijn voorschrijft, maar wel aan een politiek secretaris die samen met iedereen een toekomstvisie uitwerkt.

Dirk Holemans, politiek secretaris.