Gemeente Weert

17/06/2003

Gratis mee te maken
Vierde openlucht-concert in serie op Nieuwe Markt

Op de Nieuwe Markt in Weert vindt gedurende enkele achtereenvolgende koopavonden op donderdag een serie zomeravondconcerten plaats van Weerter muziekgezelschappen en schutterijen. De concerten, die voor iedereen gratis zijn mee te maken, worden gehouden in de openlucht. De optredens beginnen steeds om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur. Het vierde concert in de reeks vindt plaats op donderdag 26 juni a.s.

De locatie voor de concerten is de Nieuwe Markt, midden in de stad. Sinds dit plein grondig is opgeknapt is het tevens in gebruik als terrein voor evenementen in de binnenstad. De plek leent zich uitstekend voor kleinschalige gebeurtenissen van dit soort.

Donderdag 26 juni a.s.
Het vierde van de reeks concerten wordt op donderdag 26 juni gehouden door de schutterij St. Job Leuken en de fanfare St. Willibrordus Stramproy.

Schutterij St. Job Leuken
Schutterij St.Job werd opgericht in 1886. Als 117-jarige vereniging kent St.Job natuurlijk veel tradities, maar is deze vereniging ook zeker op de toekomst gericht. De vereniging telt meer dan honderd leden, waarvan zo'n 80 geüniformeerde leden actief deelnemen aan de diverse activiteiten. Binnen St.Job vinden zowel jong als oud een zinvolle besteding van hun vrije tijd. De vereniging is op vele fronten actief en kent dan ook een aantal onderdelen binnen haar gelederen.
St.Job heeft een ervaren en veel onderscheiden fluit- en tamboerkorps. Dit muziekkorps, dat uit ca. 50 muzikanten bestaat, heeft in haar 57-jarig bestaan de nodige prijzen in de wacht weten te slepen. Zo werd maar liefst 7 maal een Limburgse en even zoveel malen een Nederlandse Kampioenstitel in de wacht gesleept. Voor het laatst presteerde dit grotendeels jeugdige korps dit staaltje in het begin van dit jaar.
Naast een muziekkorps kent de vereniging ook een vendelgroep. Sinds 1962 beoefenen enthousiaste vendeliers binnen de club het eeuwenoude vendelzwaaien. De bekendheid van de vendelgroep reikte tot over de landsgrenzen, getuige een meerdaags gastoptreden in de zestiger jaren in Engeland.
Verder is binnen St.Job ook een exercitiepeloton actief. In onderlinge wedstrijden met zusterverenigingen, maar ook als demonstratie, oefenen fanatieke leden de zogenaamde geweerexercitie uit. Al deze groepen treden individueel of gezamenlijk naar buiten. In 2002 was de gehele vereniging nog te bewonderen tijdens de meerdaagse Europees befaamde Taptoe van Breda, te midden van Europese top-showkorpsen en professionele militaire muziekkorpsen. Sinds mei van dit jaar is de schutterij te bewonderen in de nieuwe fraaie uniformen en uitmonstering.

Fanfare St. Willibrordus Stramproy
De fanfare St. Willibrordus is opgericht in 1909 en heeft op dit moment 100 leden, waarvan 65 muzikanten.
Naast de 'grote' fanfare heeft fanfare St. Willibrordus ook een jeugdfanfare die bestaat uit 15 muzikanten. Momenteel repeteren ze samen met de jeugdleden van fanfare St. Isidorus Molenbeersel. Fanfare St. Willibrordus komt sinds oktober 1990 uit in de superieure afdeling. Concoursdeelname laatste decennia:

* 19.10.86 Kerkrade afdeling uitmuntendheid, eerste prijs met promotie naar de ere afdeling o.l.v. dhr. P. KooIen
* 25.01.87 Etten-Leur afdeling uitmuntendheid, eerste prijs en landskampioen o.l.v. dhr. P. KooIen

* 14.10.90 Roermond afdeling Ere, eerste prijs met promotie naar de superieure afdeling o.l.v. dhr. P. KooIen

* 22.10.95 Posterholt afdeling superieur, eerste prijs met 306 pnt o.l.v. dhr. R. Schrader

* 17.10.98 Oranjerie Roermond afdeling superieur, eerste prijs met 320 pnt o.l.v. dhr. R. Schrader

* 08.07.01 WMC Kerkrade 1e prijs in de 1e divisie met 85,9 punten o.l.v. dhr. R. Schrader.