Gemeente Dordrecht


---

Torenmuziek Dordrecht: Bijzondere concertserie op Europa's grootste beiaard

Vincent Brinkhof
De gemeente Dordrecht organiseert samen met de Dordtse Beiaardkring een serie zomeravondconcerten op de grootste beiaard van Europa, die in de Grote-Kerkstoren van Dordrecht hangt. In juli en augustus is er iedere donderdagavond om 20.00 uur een concert. Rond de toren zijn diverse luisterplaatsen, die uitzicht hebben op de waterrijke, historische binnenstad van Dordrecht.

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart verzorgt op 26 juni om 19.00 uur het openingsconcert op het Stadhuisplein. Hij doet dit op een reizende beiaard en met medewerking van het Nederlands Torenmuziek Ensemble en Brassband Schoonhoven. Daarna wordt het concert vervolgd in de Grote-Kerkstoren met muziek van J.S. Bach. Dit concert is een zogenoemd `open toren concert', waarbij belangstellenden in de toren de verrichtingen van de beiaardier van dichtbij kunnen volgen.

Internationaal
Ook dit jaar staat er weer een aantal nieuwe of bijzondere concerten op het programma. Zo geven stadsbeiaardier Henry Groen (kamerbeiaard) en Jaap de Wit (clavecimbel) op 3 juli een concert in de Torenhal. Zij spelen muziek van Bach, Händel, Piazza, Van den Gheijn en Lucchinetti. Daarnaast zijn er beiaardiers uit binnen- en buitenland uitgenodigd om op deze avond te spelen op de 67 klokken tellende beiaard van de Grote Kerk.

Voor kinderen van 6 tot 100 jaar
Op 7 augustus bieden de beiaardiers een programma `bellmoods for kids' van 6 - 100 jaar. Dit is een muzikale rondreis waarbij de luisteraars zelf een rol spelen in het klokkenconcert. Een ontdekkingsreis voor jong en oud!

Kors Monster Festival
Een ander bijzonder concert is op 28 augustus tijdens het Kors Monster Festival. Dan wordt het gehele beiaardoeuvre van de Dordtse componist Kors Monster (1918 - 1978) ten gehore gebracht door Gideon Bodden. Monster is als dirigent, pianist en componist bekend geworden in Dordrecht. Vooral zijn beiaardcomposities genieten de laatste jaren veel bekendheid in binnen- en buitenland. Het is de vierde keer dat het Kors Monster Festival plaatsvindt.

Zelf klokken luiden
Voorafgaand aan de concerten is er de mogelijkheid om zelf klokken te luiden. Wie wil weten hoe het is om zelf klokken te luiden, kan zich om 19.30 uur onderaan de toren melden. Programmaboekjes zijn gratis verkrijgbaar en na afloop van de concerten is er koffie in 't Klockhuys, dat aan de voet van de kerktoren ligt.