Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie opent nieuw archeologisch depot

23-6-2003
Op donderdag 26 juni a.s. opent gedeputeerde de heer J. van Bergen om 14.30 uur het nieuwe provinciale archeologisch depot aan de Groenewoudsedijk 5B in Utrecht. Met de verhuizing naar dit nieuwe depot is een begin gemaakt met de invoer van vondstgegevens in een geautomatiseerd depotbeheersysteem. Ook biedt het depot meer service aan archeologen, gemeenten en bedrijven.

---


Provincie opent nieuw archeologisch depot

Op donderdag 26 juni a.s. opent gedeputeerde de heer J. van Bergen om 14.30 uur het nieuwe provinciale archeologisch depot aan de Groenewoudsedijk 5B in Utrecht.
Met de verhuizing naar dit nieuwe depot is een begin gemaakt met de invoer van vondstgegevens in een geautomatiseerd depotbeheersysteem. Ook biedt het depot meer service aan archeologen, gemeenten en bedrijven.

Het depot zorgt voor het duurzaam behoud en beheer van archeologische objecten en bijbehorende documentatie. Het uiteindelijk doel is om ons archeologische erfgoed te bewaren voor het publiek, de wetenschap en het nageslacht. Het nieuwe archeologische depot is een bedrijfsruimte met een oppervlakte van 800 m2 waarin 6900 dozen met archeologische vondsten passen. De meeste vondsten stammen uit de Romeinse tijd, maar er zijn ook vondsten uit de prehistorie, Middeleeuwen en recentere perioden. Alle materialen zijn aanwezig: aardwerk, natuursteen, glas, metaal, bot, hout, leer. De vondsten variëren van Romeinse tufsteenbrokken uit het castellum bij Vechten tot unieke vondsten zoals Romeinse voetboeien uit Houten een paar vrijwel complete Bronstijd-potten uit Rhenen.

Compleet overzicht vondsten
Tegelijkertijd met de verhuizing is een begin gemaakt met de invoer van alle vondstgegevens in een geautomatiseerd depotbeheersysteeem: The Museum Systeem (TMS). Daardoor ontstaat en een zo compleet mogelijk overzicht van alle vondsten van de provincie Utrecht. De vondsten zijn daardoor niet alleen goed opgeborgen, maar ook weer gemakkelijk terug te vinden voor studie of bruikleen.

Service
In het depot is werkruimte beschikbaar voor (amateur-)archeologen die vondsten en documentatie willen onderzoeken. Verder kunnen amateur-archeologen op afspraak gebruik maken van de faciliteiten in het depot.
Met de nieuwe ruimte kan ook service worden verleend aan gemeenten en bedrijven voor bijvoorbeeld tijdelijke opslag van vondsten. Vanwege het tijdelijke karakter van het depot worden (vooralsnog) geen structurele voorzieningen getroffen voor de ontvangst van publiek. Gedacht wordt aan openstelling op bijzondere dagen zoals de Open Monumentendag.

Toekomstige ontwikkelingen
In het kader van de implementatie het Verdrag van Malta moet de Monumentenwet 1988 worden aangepast. De nieuwe wet wordt volgens de huidige planning van kracht in 2004. Onderdeel van de nieuwe wet zijn de provinciale archeologische informatiecentra, die als vervanging van de huidige depots moeten gaan functioneren als bron voor zowel wetenschap als publiek. Het is nog niet bekend welke eisen het Rijk gaat stellen aan deze informatiecentra.

Noot aan de Redactie
U bent van harte uitgenodigd om deze officiële opening van het depot bij te wonen.
Informatie: Els Hofman. Tel. 030-2582145, e-mail: els.hofman@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Els Hofman, telefoon 030-2582145 of Els.Hofman@provincie-utrecht.nl