MUSEON

LANCERING VAKANTIEPAS EN WWW.DRAJ.NL in Museon

LANCERING VAKANTIEPAS EN WWW.DRAJ.NL in Museon

Op donderdag 26 juni 2003 worden de VakantiePas voor de komende zomer én de vernieuwde cultuursite voor kinderen tussen de acht en dertien, www.draj.nl, gepresenteerd. Wethouder drs. Jetta Klijnsma (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) zal in 'De
Hottentottententententoonstelling de achtste editie van de VakantiePas Den Haag aan kinderen van basisschool Paul Kruger uitreiken. De wethouder zal tegelijkertijd met een druk op de knop de site www.draj.nl in werking stellen.

De VakantiePas
Kinderen die in Den Haag en wijde omgeving op de basisschool zitten krijgen deze zomervakantie géén kans om zich te vervelen! De VakantiePas komt er weer aan. Twee weken voor de vakantie krijgen ze dit boekje bomvol activiteiten van hun meester of juf. Voor iedereen is er wel iets te doen: van pony rijden in Hippisch Centrum Westland tot een 5 daagse fietsvakantie in het Staelduinse Bos. Van het maken van een dromenvanger tot het bakken van een heerlijke Roti. Naast VakantiePas-toppers als Duinrell, Openluchttheater Zuiderpark en City Mondial zijn er vele leuke workshops en tentoonstellingen te bezoeken.
Bijna alles wat er in Den Haag op het gebied van activiteiten in de zomervakantie te doen is staat opgenomen in de VakantiePas. Een prettige bijkomstigheid is dat al die activiteiten met een flinke VakantiePaskorting te bezoeken zijn. Bij elk bezoek krijgen de VakantiePassers ook een stempel in hun Pas. Hiermee zijn prachtige prijzen te winnen.
Dit jaar kunnen VakantiePassers ook iets doen voor kinderen in een ontwikkelingsland. Samen met Kids United is de actie 'een pen voor een friend' bedacht. In de bibliotheken kunnen kinderen een kokertje ophalen om die mooi te versieren en te vullen met een tekening, een foto maar in ieder geval een pen. Al die kokertjes worden door Unicef bezorgd op een school voor werkende kinderen in Bangladesh. De VakantiePas wordt gratis verspreid via de basisscholen in Den Haag, Wassenaar, Voorburg-Leidschendam, Wateringen-Kwintsheul, Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk.

www.draj.nl
Wat biedt de site? Ten eerste een agenda waarin kinderen kunnen zien wat er in Den Haag allemaal te doen is op het gebied van kunst, cultuur en wetenschap. En een krant waarin onder andere recensies en reportages te vinden zijn, die kinderen zelf kunnen insturen. Een discussieplaats waar over van alles gekletst kan worden. Een hoek met projecten waar we vanaf de zomervakantie van start gaan met de kinderboekenweek. Natuurlijk zijn er de onmisbare spelletjes en links. De jeugd kan ook werkstukken op de website plaatsen en berichten achterlaten op de lichtkrant. Kortom: met Draj kan de jeugd ook zelf actief aan de slag met het moois dat de Haagse musea, bibliotheken en kunstinstellingen te bieden hebben.

De samenwerkende organisaties achter Draj - de Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag, Direct Dutch Publications, het Koorenhuis en het Museon - willen cultuur voor de jeugd toegankelijker maken, met name als het gaat om kinderen die van huis uit niet zo veel met cultuur in aanraking komen. Deze website kan de jeugd uitnodigen om intensiever deel te nemen aan het hele spectrum aan culturele activiteiten dat in de regio Den Haag wordt georganiseerd, en kan zowel in de huiselijke als in de schoolse omgeving aan nieuwe initiatieven een zetje in de goede richting geven. De organisatie Draj vindt het leuk om samen te werken met scholen die meer willen doen met hun cultuuronderwijs en die leerlingen extra prikkels willen aanbieden om hun creatieve werk te publiceren. Draj krijgt subsidie van de Gemeente Den Haag en Fonds 1818.