Sociaal en Cultureel Planbureau

Beste lezer,

Vandaag is "Het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid halverwege de eerste planperiode (1998-2002)" verschenen.

ISBN: 90 377 0054 3
260 paginas, prijs EUR 14,90

Hieronder volgt een beknopte samenvatting.

Sinds 1 augustus 1998 is het onderwijsachterstandenbeleid tot de taken van gemeenten gaan behoren. Voor die tijd was het rijk verantwoordelijk voor dit beleid, dat toen nog het onderwijsvoorrangsbeleid (OVB) heette. Evenals zijn voorloper richt het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOA) zich op het voorkomen of bestrijden van de onderwijsachterstanden die bij leerlingen ontstaan als gevolg van sociale, economische of culturele factoren. De komende jaren zal de ontwikkeling en uitvoering van het onderwijsachterstandenbeleid op lokaal niveau worden voortgezet. Dit rapport biedt een tussentijds overzicht. Het laat zien hoe - halverwege de eerste planperiode (1998-2002) - gemeenten en scholen het GOA-beleid trachten uit te voeren.

Toen het beleid van start
ging waren er hooggespannen verwachtingen over de mogelijkheden om onderwijsachterstanden lokaal aan te pakken en over de nieuwe rol van de gemeente. Zo zouden gemeenten beter in staat zijn om doel en middelen op elkaar af te stemmen en 'maatwerk' te bieden. Een survey in meer dan 200 gemeenten en interviews met wethouders, beleidsmedewerkers, schoolbestuurders en schooldirecties in 15 gemeenten hebben een goed beeld gegeven van de manier waarop gemeenten het beleid vorm en inhoud geven.
Het onderzoek laat zien dat de hoge verwachtingen over het GOA-beleid vooralsnog slechts ten dele bewaarheid worden en dat vele knelpunten een vlotte uitvoering van het beleid hinderen.

U kunt
zich op de uitgaven van het SCP abonneren. Op alle uitgaven, of uitsluitend het Sociaal en Cultureel Rapport, de Sociale staat van Nederland (verschijnt weer in september 2003), of op publicaties per categorie: Zorg, Onderwijs,
Sociale Zekerheid, Arbeid, Justitie, Wonen, Ruimtelijke ordening, Media/cultuur/vrije tijd, Minderheden, Ouderen, Gehandicapten, Emancipatie, (Lokaal) Beleid, Collectieve Sector, Jeugd en Sport. Abonneren
via: bestel@scp.nl.
Abonnees ontvangen de publicaties op dag van
verschijnen thuis, met een korting van 10% op de verkoopprijs. Portokosten worden doorberekend.

Wilt u meer weten,
raadpleeg onze website: http://www.scp.nl/boeken/onderzoeksrapporten/2003-10/nl/metainfo.htm