Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

VAn het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' onthutst over stemgedrag PvdA

Utrecht, 25 juni 2003 - Met teleurstelling heeft het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' kennis genomen van het Kamerbesluit om
1.100 Nederlandse soldaten naar Irak te sturen. ,,Kennelijk hebben er politieke afwegingen gespeeld bij de beslissing in te stemmen met de uitzending, aangezien verschillende experts zich vorige week kritisch hebben uitgelaten over eventuele uitzending'', aldus het Platform.
Het Platform is verbijsterd over het feit dat ook de PvdA met de uitzending heeft ingestemd: ,,Gezien de opmerkingen van woordvoerder Koenders over de geloofwaardigheid van de Brits-Amerikaanse motieven de afgelopen weken, hadden wij een meer kritische houding van de PvdA verwacht. Uit het stemgedrag blijkt opnieuw dat de PvdA op het gebied van buitenlands beleid een blaffende hond is die niet bijt''.

De uitzending van Nederlandse troepen komt uiteindelijk toch neer op een Nederlandse militaire bijdrage aan de
Amerikaans-Britse bezettingsmacht in Irak, die daar in toenemende mate onder vuur ligt en de vorming van Iraaks zelfbestuur keer op keer op de lange baan schuift. De uitzending wordt om deze motieven ook afgekeurd door het Iraaks Platform in Nederland, dat vandaag op het Binnenhof demonstreerde tegen het Kamerbesluit.

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is daarnaast van mening dat de Tweede Kamer er goed aan had gedaan de risico's die de Nederlandse militairen in Irak lopen niet te onderschatten. Met haar besluit blijft de Kamer doof voor de bezwaren die vorige week tijdens de hoorzitting naar voren zijn gebracht. Deskundigen zoals Robert Soeterik waarschuwden voor het toenemend verzet tegen de buitenlandse troepenmacht, dat in het sji'itische zuiden nog steeds zal toenemen. De afgelopen dagen is in toenemende mate duidelijk geworden dat de aanwezigheid van Amerikaanse troepen door een groot gedeelte van de Irakese bevolking als een bezetting wordt ervaren. De uitzending van Nederlandse troepen zal in Irak als een bijdrage aan deze bezetting worden ervaren en veel weerstand oproepen.

Daarnaast heeft de Kamer ook niet geluisterd naar de bezwaren die vanuit de militaire vakbonden tegen de uitzending naar Irak zijn ingebracht. De vakbonden spraken vorige week hun zorg uit over de grote hoeveelheid verarmd uranium die ten gevolge van de Golfoorlog van 1991 juist in de beoogde Nederlandse sector is terechtgekomen.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' bepleit dat de Nederlandse regering - in plaats van een bijdrage te leveren aan de troepenmacht - zich sterk maakt voor een zo spoedig mogelijke vorming van een volwaardige Irakese interim-regering onder auspicien van de Verenigde Naties, en te helpen investeren in een civiel bestuur in Irak. De uitzending van Nederlandse troepen is daarentegen een stap in de richting van een nieuwe parlementaire enquete.

Noten voor de pers:


* Woordvoerders namens het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' zijn:

Mw. Daniel de Jongh, 030-2321112
Dhr. Jan Schaake, 030-2714376


* Alle eerder door het Platform uitgebrachte persberichten zijn beschikbaar op http://www.omslag.nl - in de rubriek 'pers'.


-- In juli is Omslag wegens vakantie gesloten! Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl