Ingezonden persbericht

Gemeente Eindhoven blind aan het rechteroog?

De afgelopen periode is er veel beroering in de regio Eindhoven over het toenemende aantal racistische 'incidenten'. (*) Jongerenwerkers verspreid over de regio constateren dat racistische denkbeelden wortel schieten onder de jeugd.

Als oplossing voor dit maatschappelijk probleem gaat de regiopolitie Zuidoost-Brabant onderzoeken of het oplevende racisme onder jongeren regionaal aangepakt moet worden. De gemeente Eindhoven laat hier een steek vallen. In plaats van een onderzoek uit te voeren wordt het tijd de handen uit de mouwen te steken aan de Achtseweg Zuid, waar zich een extreemrechtse vrijplaats bevindt.

De voormalige Constant Rebecque kazerne aan de Achtseweg Zuid, die in het bezit is van de gemeente Eindhoven, is sinds december 2000 gekraakt door een groep extreemrechtse jongeren. Sindsdien is deze plek uitgegroeid tot een vrijplaats waar rechtsextremisten uit binnen- en buitenland elkaar regelmatig ontmoeten op onder andere kroegavonden, vormingsdagen en concerten. Een unieke situatie in Nederland. Daarnaast is deze kazerne de thuisplaats voor de Nationalistische Jongeren Brabant (NJB), een groepering die acties in en rond Eindhoven uitvoert. Een recent voorbeeld is de folderactie in Eersel van 19 juni, waar de NJB alle Nederlanders opriep te strijden voor een Nederlandse volksstaat. Zo proberen zij verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten.

De burgemeester van Eindhoven, dhr. Welschen, staat bekend als een man die pleit voor samenleving waar respect, gelijkwaardigheid en tolerantie voorop staan. De tolerante samenleving die de burgemeester voorstaat komt steeds verder onder druk te staan. Jongerenwerkers die de noodklok luiden over de toenemende sympathie voor rechtsextremisme, de brandaanslag op de islamitische school vorige week en de actie tegen een moskee van het 'Kommitee Verontruste Buurtbewoners' zijn daar voorbeelden van.

Tolerantie is een groot goed. De gemeente Eindhoven schiet hier echter in door. Wanneer de vrijheid van meningsuiting door de gebruikers van de kazerne misbruikt wordt om een racistische en haatzaaiende boodschap te verspreiden, en zij tegelijkertijd een beweging opbouwt die 'nationalistische revolutie' nastreeft, dient de gemeente zich in de huidige maatschappelijke context zorgen te maken. AFA is dan ook verbaasd over de houding van de gemeente Eindhoven. Enerzijds wil zij actief racisme gaan bestrijden, anderzijds weigert zij de extreemrechtse politieke praktijken in de kazerne aan de kaak te stellen.


· Hieronder volgt een onvolledige lijst van racistische 'incidenten' in de regio Eindhoven van de afgelopen periode.

Zaterdag 21 juni: Eindhoven
Op een gabberfeest in het beursgebouw werden tijdens het feest stickers van de extreemrechtse politiek partij NNP geplakt.

Vrijdag 20 juni: Eindhoven
Rondom het beursgebouw zijn ongeveer 50 posters met teksten tegen de islam en voor het eigen volk geplakt.

Donderdag 19 juni: Eersel
De NJB heeft een folderactie uitgevoerd. In de folder worden alle Nederlanders opgeroepen te strijden voor een Nederlandse volksstaat.

Zondag 15 juni: Eindhoven
Rond 22.30 uur werd een molotovcocktail in een van de leslokalen van de islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyadgegooid.

Begin juni: Eindhoven
Het 'Kommitee Verontruste Buurtbewoners' heeft de Al Fourqaan moskee aan de Otterstraat in Eindhoven 'gesloten'. De sloten van het toegangshek zijn vernield en de poort is daarna met een ketting afgesloten.

Mei en juni: Eersel
Vele bedreigingen en toepassingen van geweld op migranten woonachtig in Eersel.

AFA Landelijk Secretariaat
Postbus 224
2300 AE Leiden
(071) 5135606
www.afanederland.org
info@afanederland.org
Giro: 9474245 AFA, Leiden