Gemeente Amsterdam

Voorzitter Amsterdam Centrum wil Koninginnenacht terug 25 juni 2003 - Johanneke Helmers

Als het aan stadsdeelvoorzitter Anne-Lize van der Stoel ligt, wordt in het centrum van Amsterdam volgend jaar weer Koninginnenacht gevierd. Ze roept de stadsdeelraadsleden van Amsterdam Centrum in te stemmen met herinvoering van de Koninginnenacht.

De Koninginnenacht in Amsterdam werd in 1997 geschrapt. Het college van B&W sprak zich onlangs uit tegen herinvoering. Belangrijkste reden hiervoor was dat alle betrokken gemeentelijke diensten, de politie en de Nederlandse Spoorwegen herinvoering niet zien zitten. Bovendien zijn de openbare orde verstoringen sinds 1997 aanzienlijk verminderd.

Noord/Zuidlijn

De aanleg van de Noord-Zuidlijn is een andere reden om geen Koninginnenacht te vieren in Amsterdam. De stad en bijvoorbeeld ook het Centraal Station is door de aanleg van de metrolijn op veel plaatsen opgebroken. Van der Stoel ziet hierin juist aanleiding om grote evenementen naar de binnenstad te halen. Ze wil dat bezoekers ondanks de puinhoop naar Amsterdam blijven komen.

Van der Stoel ziet Koninginnenacht als een stimulans voor de economische en culturele sector. Ze pleit ervoor dat culturele instellingen de deuren openen in de nacht en op Koninginnedag. De stadsdeelvoorzitter ziet ook in dat Koninginnenacht organisatorische inzet vergt, maar het verleden heeft bewezen dat dit tot de mogelijkheden behoort.

© Gemeente Amsterdam