GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 juni 2003 13:47
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Minister Peijs schoffeert Kamer met graai in kas voor HSL

(26 juni 2003)

Minister Peijs schoffeert de Tweede Kamer door nu al 92 miljoen euro uit de Risicoreservering voor de HSL-zuid te halen. De inkt van het zeer kritische Rekenkameronderzoek naar deze reservering is amper droog en nu al wordt de Kamer voor het blok gezet. GroenLinks weigert nu te tekenen voor extra uitgaven. Het ministerie heeft een zooitje gemaakt van de aanleg van de HSL.

GroenLinks vindt dat eerst volstrekt helder moet zijn of de risicoreserve nodig is, welke alternatieven er zijn en welke andere projecten geslachtofferd worden.

Minister Peijs moest van de Kamer van de risicoreserve afblijven tot de Rekenkamer hier onderzoek naar had gedaan. De uitkomsten van dit onderzoek, dat vorige week verscheen, roepen veel vragen op. Toch wil Peijs nu al 92 miljoen euro extra uitgeven aan de HSL. Dit geld heeft ze nodig, omdat het ministerie een compleet zooitje heeft gemaakt van de aanleg van de HSL. De brief die Peijs vandaag naar de Kamer stuurde geeft een schokkend inzicht in het jarenlange mismanagement van het ministerie. Bovendien lijkt de minister volledig klem te zitten tussen claimende aannemers en de met miljoenenclaims dreigende exploitanten van de lijn. Minister Netelenbos koos destijds bewust voor zo'n riskante aanbesteding, waarvan nu de wrange vluchten geplukt worden.

GroenLinks wil dat het besluit over extra geld pas genomen wordt als het Rekenkameronderzoek door de Kamer behandeld is en er volstrekte duidelijkheid bestaat over de risicoreservering. Desnoods moet de Kamer maar in het reces doorwerken om dit debat te voeren.

Er is immers ook hard geld nodig voor bijvoorbeeld de onderhoud van het gewone spoor. Bovendien moet voorkomen worden dat andere projecten, zoals noodzakelijke nieuwe stations of spoorlijnen, uitgesteld worden.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -