Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 juni 2003 Inbreng PvdA bij het overleg van de vaste Kamer Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de kinderopvang

De afgelopen tijd zijn de prijzen voor de kinderopvang te fors gestegen. De PvdA vindt dat de Minister in overleg met instellingen en gemeenten maatregelen moet treffen om deze stijging te stoppen. De afgelopen jaren is er een gemiddelde prijsstijging van 40 procent geweest. Hierdoor komt de toegankelijkheid van de kinderopvang in het geding.

PvdA-woordvoerder Mariette Hamer: "De PvdA heeft het kabinet enkele maanden geleden gevraagd naar de oorzaken hiervan. Tot nu toe hebben we geen adequaat antwoord gehad. De prijzen per kinderdagverblijf variëren zo zeer, dat we niet anders kunnen dan veronderstellen dat in sommige gevallen een te hoge prijs wordt gehanteerd. Wij stellen voor dat de kinderdagverblijven meer openheid en inzicht moeten geven aan ouders hoe de prijsstelling is opgebouwd."

De PvdA stelt daarom voor dat de oudercommissies een zwaarwegend adviesrecht krijgen bij de beslissing van het kinderdagverblijf om de prijs te verhogen. Ook wil de PvdA dat de minister zo spoedig mogelijk in overleg treedt met de kinderdagverblijven om afspraken te maken over de wijze waarop meer inzicht en transparantie wordt geboden aan ouders over de kostenontwikkeling in deze sector. Onderdeel hiervan is ook dat de instellingen meer openheid en verantwoording bieden over hun kwaliteit. Veel instellingen zijn bezig met certificering. De beoogde openheid over de verhouding prijs en kwaliteit zou hier onderdeel van uit moeten maken. Ouders kunnen dan een daadwerkelijke keuze maken die gebaseerd is op de verhouding prijs/kwaliteit.

De invoering van de Wet Basisvoorziening Kinderopvang is door het kabinet met een jaar uitgesteld. De PvdA is hierover zeer teleurgesteld en vermoedt dat ook hierin een oorzaak van de prijsstijging is te vinden. Gemeenten trekken hun middelen terug en ouders moeten daarom meer betalen. De PvdA stelt daarom voor dat de minister de komende weken in overleg treedt met de gemeenten om afspraken te maken over het overgangsjaar 2004.

Als het niet haalbaar is om in 2004 de Wet Basisvoorziening Kinderopvang in te voeren zal er een adequate overgangsregeling moeten komen. De huidige stimuleringsregeling loopt af per 2003 en voldoet niet meer. Waarborgen voor toegankelijkheid en kwaliteitseisen moeten onderdeel van deze nieuwe tijdelijke regeling zijn.

Tegelijkertijd moet de minister stimuleren dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen voor de vergoeding van het werkgeversdeel. De PvdA is hierbij voorstander van een verplichte werkgeversvergoeding. PvdA Tweede-Kamerlid Hannie Stuurman: "Juist werknemers uit het MKB, waar veel vrouwen werken, hebben vaak geen CAO. Ook voor hen moet een adequate regeling komen."



Partij van de Arbeid