Nederlandse Vereniging van Banken


Amsterdam, 26 juni 2003

NVB: PROVISIE BUITENLANDSE EURO-BETALINGEN VERDWIJNT

Vanaf 1 juli 2003 vragen de banken voor grensoverschrijdende overmakingen in euro dezelfde vergoeding als voor een vergelijkbare binnenlandse overmaking. Daarmee komen de banken tegemoet aan de EU Verordening grensoverschrijdende betalingen in euro. In de praktijk zal het voor veel bankklanten, en dan met name voor de particulier, kostenloze dienstverlening betekenen.

Dit is een uitvloeisel van de Europese Verordening 2560/2001 inzake grensoverschrijdende betalingen in euro, waarvan per 1 juli o.a.de tweede paragraaf van artikel 3 in werking treedt. Deze houdt in dat, onder voorwaarden, de vergoeding voor de grensoverschrijdende overmaking in euro binnen de EU op hetzelfde niveau moet liggen als die voor de vergelijkbare

binnenlandse overmaking.

De nieuwe regel bij de grensoverschrijdende overmakingen geldt voor bedragen tot en met EUR 12.500. De door de klant verstrekte opdracht dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen, zodat geautomatiseerde uitvoering mogelijk is. Zo moeten de opdrachten voorzien zijn van het IBAN (International Bank Account Number) van de begunstigde en de BIC (Bank Identifier Code) van diens bank.

Vorig jaar maakten de banken al een eind aan het berekenen van afzonderlijke kosten voor het pinnen in het buitenland binnen de eurozone. Banken zelf betalen wel, zoals vroeger, een vergoeding aan de buitenlandse bank waar de klant gebruik heeft gemaakt van de geldautomaat.

Over IBAN en BIC

Alle banken in Europa vragen hun klanten in overschrijvingsopdrachten naar het buitenland altijd het IBAN van de begunstigde te vermelden, en ook de BIC van de bank waar de rekening van de begunstigde loopt. Wanneer deze beide gegevens vermeld staan kunnen de banken de opdrachten op de meest efficiënte wijze en zonder tijdverlies behandelen. In de Europese Verordening nr. 2560/2001 van 19 december 2001 betreffende grensoverschrijdende betalingen in euro is gebruik van IBAN en BIC verplicht gesteld.

ECBS waarschuwt voor het uitgeven van IBANs door derden; in dat geval is namelijk niet te controleren of ook valide rekeningnummers zijn opgenomen. Meer info hierover vindt u op
www.ecbs.org

Het belangrijkste voordeel van IBANs is dat met de ingebouwde uniforme checkmodule eenvoudig kan worden gecontroleerd of het rekeningnummer van de begunstigde, ongeacht welk land, correct is. IBAN en BIC hebben geen functie in het binnenlands betalingsverkeer. Bij uw bank en via internet kunt u het IBAN en de BIC opvragen:
www.ibannl.org

IBAN = International Bank Account Number; BIC = Bank Identifier Code; ECBS = European Committee for Banking Standards