Gemeente Groningen


Evaluatie Doe Meer 2002


Eind 2002 kende de dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE) 8831 klanten. De daling van het aantal cliënten stagneerde in 2002. Er zijn 2664 gesubsidieerde banen ingevuld en ruim 3000 klanten namen deel aan verschillende trajectactiviteiten. De uitgaven voor bijzondere bijstand stegen met 12% en het beroep op schuldhulpverlening nam toe met 19%.

Dit zijn enkele resultaten uit de evaluatie van Doe Mee(r) 2002 van de dienst SOZAWE. Doe Mee(r) geeft de doelstellingen weer van het College van B & W op het gebied van werk, inkomen en zorg. De evaluatie beschrijft de besteding van het budget van ruim 40 miljoen euro.

Resultaten van activering en uitstroom
De daling van het aantal bijstandsgerechtigden zette door in 2002, maar minder sterk dan het beoogde aantal van 850. In 2002 zijn de economische omstandigheden verslechterd. Dit leidde tot een toename van het aantal werklozen. In Groningen bleef de stijging van het aantal werklozen nog achter bij de rest van Nederland, maar ook hier was de omslag merkbaar.

Om de klanten toe te leiden naar werk en/of activering is een aantal instrumenten ingezet. Er zijn 2664 gesubsidieerde banen ingevuld. Voor een deel van de klanten is voorbereiding op een reguliere baan door het opdoen van werkervaring niet de meest passende manier. Daarom voert SOZAWE een groot aantal trajectactiviteiten uit. Bijna 3500 klanten namen deel aan verschillende trajectactiviteiten.

Maatregelen bij activering en uitstroom
Om activering en uitstroom te realiseren zijn ondersteunende maatregelen ingezet. De doelstelling van de maatregelen is het wegnemen van belemmeringen. Bijvoorbeeld door te experimenteren met flexibeler vormen van kinderopvang. Op dit terrein is een belangrijke slag gemaakt. Voor alleenstaande ouders die een traject willen volgen of die aan het werk gaan bestaan geen belemmeringen meer op het gebied van kinderopvang.

Daarnaast zijn ruim 1500 premies verstrekt aan klanten. Dit betreft werkaanvaardings-, doorstroom-, activerings- en vrijwilligerspremies.

Participatie
Als werk (nog) niet tot de mogelijkheden van de klant behoort, moet deelname aan sociale activiteiten mogelijk zijn. Er is een aantal instrumenten beschikbaar om deelname aan de samenleving te stimuleren. In 2002 is een PC-project voor minima met schoolgaande kinderen tussen de 12 en 18 jaar gestart. En net als voorgaande jaren is de Stadjerspas ingezet. In totaal zijn ruim 13000 passen verkocht. Het aandeel van de minima bij de kopers nam toe van 72% tot 75%.

Inkomensondersteuning en schuldhulpverlening
De stagnerende economie leidde tot een stijging van 12% in de uitgaven voor bijzondere bijstand. Ook het beroep op schuldhulpverlening nam met 19% toe. Het gevolg is dat er weer wachtlijsten zijn ontstaan voor budgetbegeleiding.

In 2002 zijn ook de categorale regelingen uitgevoerd, zoals de 300 euro-maatregel voor de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen en de eindejaarsuitkering.

Handhaving
Sinds mei 2002 is SOZAWE aangesloten op een landelijk Inlichtingenbureau waardoor witte fraude gemakkelijker en sneller is op te sporen. Ook is gewerkt aan de kwaliteit van de fraudebestrijding.

Vooruitblik
In de eerste maanden van 2003 is al weer veel veranderd. De nieuwe Wet Werk en Bijstand die zeer waarschijnlijk per 2004 ingaat geeft gemeenten een grote mate van vrijheid, maar gaat gepaard met forse bezuinigingen. De uitvoering van inkomensondersteuning en schuldhulpverlening komen onder druk te staan en er moet kritisch worden gekeken naar de gesubsidieerde arbeid.

Ook ingrepen van het Kabinet in de WAO en WW en de huidige economische situatie zullen een belangrijke rol gaan spelen bij het werk van de dienst SOZAWE. Cijfers van het CWI geven aan dat het aantal niet-werkende werkzoekenden in de gemeente Groningen in één jaar tijd met bijna 20% is toegenomen.

Verdere behandeling
Wethouder Koen Schuiling bespreekt de nota Doe Mee(r) 2002 met de leden van de raadscommissie Werk en Inkomen op 11 juni 2003.