Dienstenbond CNV

Principeakkoord sociaal plan Aldipress
26-06-2003

Aldipress en de CNV Dienstenbond hebben onlangs overeenstemming bereikt over een nieuw sociaal beleidskader voor Aldipress. De CNV Dienstenbond is tevreden over het behaalde resultaat en legt het plan met een positief advies ter stemming voor.

Eind april hebben wij u gemeld met Aldipress te gaan overleggen over een nieuw sociaal beleidskader. 2002 Was voor Aldipress, financieel gezien, een dramatisch jaar. Daarom heeft Aldipress aangegeven maatregelen te moeten nemen (project Zwarte Band) om weer winstgevend te worden. Om de sociale gevolgen hiervan op te vangen moest een nieuw sociaal beleidskader worden afgesproken, omdat het oude was verlopen.

De basis
Aldipress heeft tijdens het overleg voorgesteld om het sociaal beleidskader zoals dat inmiddels binnen Sanoma van kracht is, als basis te nemen voor het sociaal beleidskader bij Aldipress. Dit omdat Aldipress onderdeel is van Sanoma en op deze manier zoveel mogelijk kan worden aangesloten bij en gebruik kan worden gemaakt van regelingen binnen het concern. Daarnaast zou op een aantal punten specifieke afspraken moeten worden gemaakt, gezien de bijzondere activiteiten van Aldipress binnen het Sanoma-concern.

De inhoud
Het sociaal plan is erop gericht om medewerkers die door een reorganisatie hun functie verliezen in eerste instantie intern, maar later eventueel ook extern aan werk te helpen. De afspraken zijn erop gericht om gedwongen ontslagen te voorkomen, maar dit wordt niet geheel uitgesloten. Daarnaast zijn ook afspraken gemaakt over wat er gebeurt als een functie verplaatst of wijzigt. Voor de medewerker wiens functie vervalt is een herplaatsingstermijn afgesproken van tussen de 3 en de 10 maanden (afhankelijk van leeftijd en dienstverband). Mocht het uiteindelijk niet lukken om intern of extern ander werk te vinden dan kan het dienstverband na deze periode met inachtneming van de opzegtermijn worden beëindigd. In dat geval krijgt de medewerker afhankelijk van leeftijd en dienstjaren een aanvulling tot 80% gedurende een periode van tussen de 6 maanden en de 6 jaar. Tenslotte is een hardheidsclausule afgesproken en een commissie ingesteld die toezicht houdt op de uitvoering van het sociaal plan.

Nut van lidmaatschap
Nog even dit. Juist in deze moeilijke tijd is het nuttig om lid van de CNV Dienstenbond te zijn. Het aantal leden bepaalt de positie van de vakbonden in uw organisatie. Hoe meer mensen lid zijn hoe groter de druk bij de werkgever om goede afspraken te maken. U heeft het nut van een stevige vakbond al ingezien want u bent lid. Uw collega misschien nog niet. Wellicht is dit het moment om hem of haar van het nut van het lidmaatschap te overtuigen. Aanmelden van nieuwe leden kan heel gemakkelijk hier! Wij rekenen op u!

Vragen?
Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar, tel: (055)5772640 of email: j.warnaar@cnvdibo.