Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-159

Den Haag, 26 juni 2003

Nieuwe veilingtechniek staatsleningen levert 5 miljard op

De door minister Zalm deze week geïntroduceerde nieuwe veilingtechniek is goed bevallen. Tot het experiment werd besloten om, naast de banken, de eindbeleggers directer bij uitgifte te betrekken. Dat is gelukt.

De nieuwe techniek is zo vormgegeven dat een brede groep beleggers de lening afneemt en overbieding zoveel mogelijk wordt voorkomen. Dit heeft gewerkt, ruim 80% van de totaal geplaatste 5 miljard is afgenomen door zogenoemde real-money accounts zoals centrale banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en pensioenfondsen in Europa, de VS en Azië. Gezien het succes van de nieuwe methode ligt het in de rede deze volgend jaar opnieuw toe te passen. Marktpartijen hebben het experiment met aandacht gevolgd en het is niet uitgesloten de techniek ook in andere landen zal worden gebruikt.

Resultaten van de veiling

Het totaal aantal ingelegde biedingen bedroeg 7,2 miljard euro, waarvan 67 % eindbeleggers. Toegewezen is 5,081 miljard, waarvan 4,321 miljard, ofwel 83%, aan eindbeleggers en de rest aan trading accounts. Meest in het oog springend is het aandeel Centrale Banken met 13%.

Asset and Liability Managers

28%

Asset Managers

23%

Central Banks

13%

Small bids*

13%

Insurance companies

7%

Pension funds

5%

Trading desks

11%

* van de small bids is 6 percent geclassificeerd als trading accounts

Geografisch was de toewijzing van het totaal goed gespreid

United Kingdom

19,1%

Netherlands

18,8%

Germany

14,5%

France

8,2%

Rest Europa

29,1%

Asia

5,3%

VS, Canada, other

5%

Binnen Europa was de spreiding evenwichtig:

United Kingdom

19.1%

Netherlands

18.8%

Germany

14.5%

France

8.1%

Belgium

7.5%

Scandinavia

5.9%

Spain

5.2%

Italy

2.8%

Portugal

2.1%

Luxembourg

2.2%

Austria

1.9%

Rest

1.0%

Total*

89.4%

 *Totaal kan enigszins afwijken van som der delen door afronding

De spreiding van de real-money eindbeleggers wijkt slechts weinig af van de totale allocatie, met dien verstande dat Nederlandse partijen hier de grootste groep zijn.

Netherlands

20,2%

United Kingdom

17,0%

Germany

10,4%

France

5,1%

Rest Europa

35,4%

Asia

5,9%

VS, Canada, other

6,0%

De cut-off prijs van 5 basispunten geldt voor alle ingelegde biedingen. Deze prijs ligt circa 1 basispunt gunstiger voor de Staat dan de twee dichtstbijzijnde Nederlandse leningen, die van juli 2008 en die van juli 2009. Ook ten opzichte van de relevant Franse lening is het betaalde rendement op de nieuwe lening circa 1 basispunt lager. De prijs van de referentie lening is vastgesteld op 104.19, waardoor de vastgestelde prijs voor de nieuwe vijfjarige lening op 98.89 komt.

Dutch Direct Auction

De nieuwe veilingmethode heet Dutch Direct Auction (DDA). Het is een doorontwikkeling van de 'dutch auction', die internationaal veel gebruikt wordt. De essentie van de Dutch Auction is dat iedereen tegen dezelfde prijs afrekent. Men kan dus op verschillende prijzen inschrijven, maar vervolgens wordt op grond van al die biedingen een gemiddelde prijs bepaald. Zij die de hoogste prijzen hebben geboden, krijgen voorrang. De belangrijkste innovatie van de DDA is dat iedere belegger kan meebieden én dat, bij gelijke biedingsprijs, de eindbelegger voorrang heeft op banken en andere 'trading accounts'.

Eindbelegger centraal

De nieuwe methode is ontwikkeld om juist eindbeleggers directer te betrekken bij de uitgifte van een staatslening. Doel is dat de groep van beleggers in Nederlandse staatsleningen groeit. Dat zorgt voor scherpe, realistische prijzen. Hoe groter de groep beleggers in staatsleningen, des te kleiner namelijk de kans op verstoorde prijsvorming. Zo'n verstoring kan optreden als, zoals soms gebeurt, de banken door onderlinge concurrentie de prijs eerst opbieden bij uitgifte, terwijl de prijs daarna terugzakt. Dit reduceert de interesse van marktpartijen.

Voordelen voor alle partijen

De DDA is bedoeld om voor alle partijen die betrokken zijn bij staatsleningen een win-win situatie te bereiken. De Staat geeft doorlopend leningen uit en is dus gebaat bij aandacht van een grote groep beleggers om nu en in de toekomst tegen scherpe prijzen uit te geven. De eindbeleggers zijn gebaat bij een veilingsproces dat transparant en fair is, de markt niet verstoort en steeds een betrouwbare marktprijs oplevert voor het waarderen van hun portefeuille. De banken, die zelf staatsleningen kopen maar ze ook doorverkopen aan eindbeleggers, zijn gebaat bij betrouwbare prijsvorming en een zo groot mogelijke groep eindbeleggers waarmee transacties wordt gedaan.

Chronologie veilingproces

De DDA is op initiatief van het ministerie sinds begin 2003 ontwikkeld in samenspraak met de primary dealers. Dat zijn de 13 banken die staatsleningen promoten en distribueren. Afgelopen maandag is de DDA aangekondigd en op dinsdagochtend om 9 uur gestart. Vanaf dat moment tot woensdagochtend 12 uur konden biedingen worden gedaan. De primary dealers gaven namens eindbeleggers de biedingen op aan het Agentschap van het ministerie van Financiën. Dit had als enige inzicht in het totale 'boek' aan orders (daarmee was het de 'bookrunner') voor de te veilen lening. Dat was een nieuwe vijfjarige lening met een coupon van 2,75% en aflosdatum 15 januari 2009. Biedingen moesten worden gedaan in hele of halve basispunten ten opzichte van het effectieve rendement van de referentielening, de 3,75% Bund die aflost op 4 januari 2009. Biedingen dienden daarbij te liggen in de 'spread guidance' van 1-3 basispunten ten opzichte van de referentielening en daarna, toen de Bund 2 basispunten duurder werd, in de daarmee corresponderende 'guidance' van 3-5 basispunten. Woensdagmiddag werd, aan de hand van de ingelegde biedingen, bepaald welke bedrag zou worden toegewezen op welke spread. Tevens werd in de loop van de middag het moment gekozen om het rendement van de referentielening vast te stellen. Tegen de prijs die correspondeert met dat rendement + 5 basispunten, zal op 1 juli de afwikkeling plaatsvinden (betaling tegen levering van de lening).

De geplaatste lening is vanaf woensdagmiddag 1 uur opgenomen in het handelssysteem van MTS Amsterdam.