ESSENT NV
http://www.essent.nl

Essent lanceert website over bio-energie

Den Bosch, 26 juni 2003

Vanaf heden kan via internet de website www.verantwoordgroen.nl worden bezocht. De site is onderdeel van het project FairBioTrade+ en is bedoeld voor kennisoverdracht en discussie over duurzame energie en de inzet van (schone) biomassa. Het project is een gezamenlijk initiatief van Novem, Universiteit van Utrecht, KEMA en Essent. Novem heeft een belangrijk deel van het internetproject gefinancierd. Biomassa mag zich intussen verheugen in een steeds bredere inzet als natuurlijke grondstof voor de opwekking van elektriciteit. Toch bestaat er nog steeds enige onduidelijkheid over biomassa. De website wil helderheid scheppen waar dat wordt gevraagd.

Onderwerpen die te maken hebben met de inzet van biomassa komen op de website in de meest brede zin aan de orde. Maar ook de andere duurzame bronnen passeren de revue. Daarnaast is een nieuwsrubriek over duurzame energie opgenomen en worden (nieuwe) wetenschappelijke publicaties vermeld. De openbare discussie geschiedt via stellingen waarop kan worden gereageerd.

Biomassa wordt door Essent in toenemende mate ingezet voor het opwekken van duurzame energie. Elektriciteit uit biomassa is CO2-neutraal en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het verminderen van broeikasgasemissie. Essent speelt op dit gebied in Nederland en Europa een voortrekkersrol.

Grootschalige omzetting van (schone) biomassa in elektriciteit is in feite nog tamelijk nieuw. Biomassa is een grondstof waarvoor zich thans een markt aan het vormen is. Om die reden is het speelveld rondom biomassa sterk in beweging en ontwikkeling. Om de snelle ontwikkelingen beheersbaar en controleerbaar te houden, heeft Essent het project FairBioTrade+ in het leven geroepen. In het project worden onder meer ketenbeheersing en certificering ontwikkeld en uitgevoerd.

Verder worden beslissingen rondom (schone) biomassa in FBT+ getoetst aan wetenschappelijk onderzoek, praktische haalbaarheid en maatschappelijke wenselijkheid. FBT+ maakt ook deel uit van Europees onderzoek in het kader van de taakstelling van het International Energy Agency.


---


---

Noot voor de redactie,