Nederlands Uitgeversverbond

Onderhandelingen CAO Dagbladjournalisten opgeschort

Aan het einde van de vierde onderhandelingsronde voor een nieuwe CAO voor Dagbladjournalisten heeft de NVJ het CAO-overleg opgeschort. Reden voor de opschorting is vooral het feit dat de NVJ tijdens de 4e ronde een structurele looneis op tafel heeft gelegd van 2% voor 2003 terwijl de werkgevers niet verder kunnen gaan dan
1% structureel plus een eenmalige uitkering van 0,5% in 2003. De looneis van de NVJ overschrijdt de mogelijkheden die werkgevers binnen het bestaande loongebouw hebben voor 2003; de grens van het mandaat is bereikt. Het jaar 2003 is voor de dagbladondernemingen zeer zorgwekkend, met name veroorzaakt door structureel sterk teruggelopen advertentieinkomsten en laat geen tot zeer weinig ruimte over voor structurele loonsverbeteringen. In de afgelopen 12 tot 18 maanden is de werkgelegenheid als gevolg van noodzakelijke reorganisaties binnen de uitgeverijsector al met 10% gekrompen. In vergelijking met andere bedrijfstakken is dit een uitzonderlijk hoog percentage.

De werkgevers hebben tijdens het CAO-overleg wel openingen geboden om de door de NVJ gewenste structurele loonsverhoging van 2% te realiseren in 2003 door een koppeling te leggen met het lopende onderzoek naar een nieuwe indelings- en beloningssystematiek voor dagbladjournalisten. Met dit onderzoek is een paritaire studiecommissie bezig in opdracht van de besturen van NDP en NVJ. De commissie wordt hierin bijgestaan door een extern bureau, Deloitte & Touche. Indien in 2004 op basis van het onderzoek een nieuw marktconform loongebouw met een valide indelingssystematiek wordt gerealiseerd, zijn werkgevers bereid om, vooruitlopend hierop, reeds in 2003 een structurele loonsverhoging voor de dagbladjournalisten af te spreken. De systematiek van het huidige loongebouw legt een té groot beslag op de beschikbare loonruimte.

De kosten van het huidige loongebouw leiden er nu toe dat rekeninghoudend met de gemiddelde schaaltrede van 5% in combinatie met de eerdere looneis van de NVJ van 3,5% de totale loonstijging van een dagbladjournalist in 2003 8,5% zou bedragen. Aangezien ruim 50% van de dagbladjournalisten reeds aan het einde van hun salarisschaal zijn beland, bedraagt de stijging van de structurele loonkosten als geheel gemiddeld nog altijd een zeer fors percentage, namelijk (2,5 + 3,5 =) 6%! Door de weigering van de NVJ om bovenstaande koppeling te leggen, is er juist voor de groep eindlijners geen tot nauwelijks loonruimte beschikbaar. Zolang er geen sprake is van een marktconform loongebouw, zal deze situatie zich blijven voordoen en het CAO-overleg telkenjare ernstig hinderen.

De NVJ heeft tijdens het CAO-overleg een alternatief op tafel gelegd voor een nieuw loongebouw voor Dagbladjournalisten met een eigen interpretatie van het begrip marktconformiteit, een verlaging van de gemiddelde schaaltrede met ¼ en het aanbrengen van extra salarisstappen bovenop de hogere salarisafdelingen, zonder hierbij evenwel afspraken te willen maken over het hanteren van een adequaat beoordelingssysteem. Werkgevers staan uiteraard positief tegenover het idee van een nieuw loongebouw, maar vinden dat dit niet even binnen het CAO-beraad moet worden gerealiseerd doch moet worden overgelaten aan de bovengenoemde studiecommissie die CAO-partijen zelf hiermee eind vorig jaar hebben belast. Het maken van een nieuw loongebouw vergt naar het oordeel van de werkgevers een grote mate van zorgvuldigheid en expertise. Werkgevers zijn er daarom voorstander van om de paritaire commissie aan te sporen in 2003 te komen met een voor beide partijen bevredigend resultaat.

Werkgevers gaan ervan uit dat de NVJ thans haar achterban zal raadplegen en verwachten dat de NVJ zal aangeven wanneer zij het CAO-overleg wil hervatten. De NVJ heeft voorts aangegeven constructief te willen zijn tijdens haar beraad met de achterban.