Katholieke Universiteit Nijmegen

Samenwerkingsovereenkomst universiteiten van Eindhoven en Nijmegen

Gezamenlijke master nanoscience & technology
De Katholieke Universiteit Nijmegen en de Technische Universiteit Eindhoven hebben besloten een gezamenlijke nieuwe masteropleiding Nanoscience & Technology op te zetten. De beide universiteiten streven ernaar dat deze opleiding per 1 september 2004 start. Studenten kunnen dan aan beide universiteiten één opleiding volgen. Met deze nieuwe opleiding bouwen de TU/e en de KU Nijmegen hun bestaande samenwerking verder uit. Door gebruik te maken van elkaars kennis zijn ze samen in staat een opleiding aan te bieden op een onderzoeksveld dat van groot belang is voor de ontwikkeling van de kenniseconomie en waarvoor veel belangstelling bestaat aan de kant van het bedrijfsleven.

De Colleges van Bestuur van beide universiteiten tekenen op 27 juni in Nijmegen een samenwerkingsovereenkomst. Ze willen vanwege de wederzijdse complementariteit van onderzoek en onderwijs de onderlinge samenwerking op het terrein van de (Technische) Natuurwetenschappen stimuleren en intensiveren. Naast de gezamenlijke masteropleiding in Nanoscience & Technology zal ook samenwerking plaats vinden op de gebieden (Technische) Wiskunde en Scheikunde/Scheikundige Technologie en de academische vorming.

Nanoscience & Technology
De nieuwe masteropleiding Nanoscience & Technology past in de bestaande samenwerking tussen wetenschappers van beide instellingen in het onderzoek op het grensvlak van de na-tuurkunde en de chemie. Drie hoogleraren, prof. dr. R.J.M. Nolte, prof.dr. E.W. Meijer en prof. dr. ir. W. van de Water, hebben al een leeropdracht aan beide universiteiten. Daarnaast hebben de visitatiecommissies Natuurkunde ( september 2002) en Scheikunde en Scheikundige Technologie ( juli 2000) aanbevolen om de bestaande samenwerking tussen de KU Nijmegen en de TU Eindhoven verder te intensiveren. De kracht van de samenwerking is dat Nijmeegse en Eindhovense kennis op het gebied van nanotechnologie en bionanochemie elkaar aanvullen. In het nationale platform NanoNed nemen wetenschappers van beide universiteiten al vooraanstaande posities in. De betrokkenheid van het bedrijfsleven en van in het bedrijfsleven actieve hoogleraren bij het onderzoek onderstreept het belang ervan voor de ontwikkeling van de kenniseconomie. De samenwerking tussen Eindhoven en Nijmegen past overigens binnen de afspraken die de drie Nederlandse technische universiteiten onderling hebben gemaakt

Wiskunde, academische vorming en scheikunde
De wiskundeopleidingen van KU Nijmegen en TU/e zijn verschillend van aard. In Eindhoven ligt de nadruk op toegepaste wiskunde. In Nijmegen op de zuivere wiskunde. Samenwerking op dit gebied leidt er toe dat studenten colleges kunnen gaan volgen aan de andere universiteit. Ze kunnen dan na de bachelorfase voor een masteropleiding gemakkelijker overstappen van Nijmegen naar Eindhoven of andersom. In de masterfase hebben beide universiteiten hun eigen specialisaties.

Binnen de TU Eindhoven wordt in het kader van de academische vorming een proef gedaan door studenten als toets, naar Angelsaksische traditie, een general paper te laten schrijven. Daarbij is het van belang resultaten van Eindhovense studenten te vergelijken met die van andere universiteiten. De KU Nijmegen zal hieraan nu evenals de Universiteit van Gent haar medewerking verlenen.

Over de invulling van de samenwerking op het terrein van de Scheikunde/Scheikundige Technologie wordt nog door delegaties van KU Nijmegen en TU/e overlegd. De samenwerkingsovereenkomst geldt voor een periode van drie jaar.
26-6-2003