Gemeente Breukelen




Breedband Internet binnen onze gemeentegrenzen: de stand van zaken

De telefooncentrale van Breukelen is geschikt voor ADSL. Daarmee is internet via breedband over het bestaande telefoonnet binnen het bereik van het merendeel van de inwoners van onze gemeente. Helaas zijn Kockengen en Nieuwer Ter Aa aangesloten op andere, kleinere centrales die (nog) niet geschikt zijn voor ADSL. Breedband is daarmee voor hen niet zonder meer mogelijk maar er zijn inmiddels wel acties om dit via het KPN-net of andere, draadloze opties te veranderen.

De kern Nieuwer Ter Aa maakt gebruik van de telefooncentrale van Loenen. Ook als deze uitgerust zou worden met ADSL, ligt Nieuwer Ter Aa waarschijnlijk te ver weg om hiervan te kunnen profiteren. De kans op kabelinternet is ook nauwelijks reëel aanwezig. Desalniettemin kunnen inwoners sinds kort 24 uur per dag internetten via een vast bedrag per maand. Een draadloos internet toegangsnetwerk maakt dit mogelijk. De dienst heet XsOnThe.net en de eerste aansluitingen zijn gerealiseerd.

In Kockengen is het een kwestie van maanden maar dan is daar ook breedbandinternetten mogelijk. Met name dankzij de inspanningen van het actiecomité i-BIK (initiatief Breedbandinternet in Kockengen) en de ondernemersvereniging Kockengen. De raad van Breukelen besloot 24 juni dat de gemeente zich voor 25.000,- garant stelt voor de kosten die KPN moet maken om de centrale geschikt te maken voor ADSL. De Kockengense gemeenschap stelt zich mede-garant voor 10.000,- . Mocht per peildatum 1 april 2004 het aantal aansluitingen onvoldoende zijn, dan kan KPN de garantstelling gebruiken om "het gat" tussen abonnementen en installatiekosten te dichten.

Meer informatie over het breedbandinternet- thema vindt u op de internetsite http://www.isbeautiful.net/wifi.html. Daar vindt u ook links met de sites van NL Flatfee en Breedband Breukelen: www.flatfee.nu of http://breedband.breukelen.net.