VU ziekenhuis

Revalidatiecentrum Amsterdam en het VU medisch centrum bundelen krachten

Amsterdam, 25 juni 2003
2003/024/MBo

Op donderdag 26 juni tekenen het Revalidatiecentrum Amsterdam (RCA) en het VU medisch centrum (VUmc) een intentieverklaring. Het betreft hier een bestuurlijke samenwerking die moet leiden tot een concern. Doel is de samenwerking op het gebied van revalidatiegeneeskunde verder te intensiveren. Beide organisaties sluiten hiermee aan op overheidsbeleid bedoeld om de revalidatiegeneeskunde te academiseren.

De intensivering van de samenwerking zal plaatsvinden op alle academische kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs/opleiding. Zo zal bijvoorbeeld op onderzoekgebied gestreefd worden naar een gezamenlijk onderzoekbeleid, waarbij alle activiteiten ondergebracht worden in één onderzoekinstituut en onderzoekprogramma. Het VU medisch centrum is hiermee een van de eerste universitaire medische centra in Nederland die een dergelijke intensieve samenwerkingsvorm aangaan met een revalidatiekliniek.

Voor het RCA zijn academisering, kwaliteitsverbetering patiëntenzorg en deskundigheids-ontwikkeling speerpunten in het beleid. Het VUmc heeft als universitair medisch centrum het zwaartepunt bewegen in ontwikkeling (samen met de faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit en ACTA). Daarnaast functioneert het VUmc als kenniscentrum voor samenwerkingspartners en investeert in netwerkvorming. Het VUmc en het RCA werken al langer samen, bijvoorbeeld op het gebied van de kinderrevalidatiegeneeskunde en op het gebied van fertiliteitsbehandeling bij patiënten met een dwarslaesie.

Het uitbouwen van deze bestaande samenwerkingsrelatie past goed in beider beleidsontwikkeling. Jos Buijs, voorzitter raad van bestuur RCA: We hopen met deze samenwerking onze krachten te bundelen en de mogelijkheden van het RCA te verruimen. We hebben diverse samenwerkingsverbanden, maar willen nu graag één daarvan steviger vormgeven, zodat we daadkrachtiger worden op het gebied van patiëntenzorg, onderzoek en opleiding. Het VUmc wil de samenwerking intensiveren om de revalidatiefunctie in de regio Amsterdam te versterken en het zwaartepunt bewegen verder te ontwikkelen. Elmer Mulder, voorzitter raad van bestuur VUmc: Deze stap past goed in de landelijke ontwikkeling waarin de academisering van de revalidatiegeneeskunde als belangrijk wordt gezien; dit vanuit het dilemma dat revalidatiegeneeskunde veelal buiten de universitaire medische centra plaatsvindt.