Katholieke Universiteit Nijmegen

Documentaire en Expositie Wim van Woerkom
Wim van Woerkom heeft verschillende professoren van de KU Nijmegen geportretteerd en hij ontwierp affiches en devotieprenten ten behoeve van onder meer de Stichting Katholieke Universiteit. De expositie Onverstoorbaar Kunstenaar geeft een goed beeld van het belang van van Woerkoms werk voor de KUN, de Katholieke gemeenschap en de stad Nijmegen.

Wilhelmus Antonius Maria Joseph (Wim) van Woerkom werd op 8 maart 1905 in Nijmegen geboren en overleed in Nijmegen op 4 februari 1998. Na zijn opleiding aan de Kunstacademies van Den Bosch en Antwerpen maakte hij al op jonge leeftijd studiereizen door Europa en Noord-Afrika. Hij was van 1933 tot 1970 docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.

Van Woerkom liet een omvangrijk oeuvre na. Hij voelde zich sterk verbonden met Nijmegen en heeft veel schilderijen gemaakt van de stad en portretten van vooraanstaande Nijmegenaren die hem daartoe opdracht gaven. Bij jubilea en andere festiviteiten werd Van Woerkom gevraagd om gelegenheidsgrafiek, boekbanden en decors te ontwerpen.

Bijzonder zijn de aquarellen en etsen die hij maakte van straat- en markttaferelen in o.a. Marokko en Turkije. Een andere specialiteit van Van Woerkom was gebrandschilderd glas. Zijn fraaie glas-in-lood ramen vindt men door heel Nederland.
Wim van Woerkom was lid van St. Lucas in Amsterdam, hij was voorzitter van de Algemene Katholieke Kunstenaarsvereniging en verder van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars en Scheppend Ambacht in Gelderland. Hij werkte samen met Atelier Flos Steyl-Tegelen.

Met de documentaire brengt Stichting Kohesie een ode aan Van Woerkom, vooral omdat hij zijn passie voor ambachtelijke kunstenaarstechnieken over wist te brengen op een hele generatie kunstenaars. Veel hedendaagse kunstenaars volgden lessen bij hem. Van Woerkom heeft bijna een hele eeuw lang de culturele en architectonische ontwikkelingen in het centrum van Nijmegen vastgelegd. Voor de geschiedenis van Nijmegen blijft zijn werk daarom van onschatbare waarde. De documentaire geeft een goed beeld van de veelzijdigheid van de kunstenaar. De documentaire is opgedragen aan wijlen mevrouw Lolo van Woerkom-Hanau. Vol enthousiasme vertelt ze in de documentaire over het leven met haar man. Zij stelde uitgebreide informatie en documentatie ter beschikking aan Stichting Kohesie. De Stichting Kohesie maakt documentaires en publicaties over kunstschilders die in de Nijmeegse regio hebben gewerkt. De documentaire "Onverstoorbaar kunstenaar" over het leven en werk van Wim van Woerkom is een productie van Stichting Kohesie in samenwerking met Dziga Audiovisuele Werkplaats Nijmegen.

De documentaire en expositie is tot en met 4 juli a.s. te zien in de ontvangsthal van Royal Haskoning van maandag tot en met vrijdag `s-middags van 13.00 tot 17.00 uur.
Plaats: Gebouw Royal Haskoning Barbarossastraat 35 Nijmegen (Parkeergarage Kelfkensbos)