Ministerie van Justitie

Donner wil geen verbod op fysieke bestraffing van kinderen 26 juni 2003

Minister Donner van Justitie ziet niets in een civielrechtelijk verbod op fysieke bestraffing van kinderen. Hij ziet meer effect in gerichte publieksacties om ouders ervan te overtuigen dat het slaan van kinderen niet thuishoort in een goede opvoeding. Uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW blijkt dat het in Zweden, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland steeds minder gangbaar wordt dat ouders hun kinderen fysiek bestraffen. Publiekscampagnes blijken in de onderzochte landen het effect te sorteren dat ouders ernaar streven hun kroost niet te slaan.

Vorig jaar speelde een discussie over eventuele invoering van een civielrechtelijk verbod op het slaan van kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat sinds het begin van de jaren tachtig steeds meer ouders tegen het gebruik van fysieke bestraffing in de opvoeding zijn.

De onderzoekers hebben niet kunnen aantonen of een civielrechtelijke bepaling tegen fysieke bestraffing werkelijk effect sorteert. Waarvan in ieder geval een positief effect lijkt uit te gaan, is het uitdragen van de boodschap dat geweld niet in de opvoeding thuishoort. Het uitdragen van die boodschap vond vooral plaats door middel van gerichte publieksacties, in het bijzonder gericht op (aanstaande) ouders mensen die beroepshalve veel met kinderen te maken hebben. Daarbij kan de overheid een belangrijke rol spelen.

De minister verwijst naar het project 'voorkomen en bestrijden huiselijk geweld' dat met de nota 'Privé geweld - Publieke zaak' de toon zet in de landelijke aanpak. Een van de maatregelen betreft het voeren van publiekscampagnes. Met de voorbereiding daarvan wordt dit najaar gestart. Bovendien zal binnenkort de campagne van de Advies- en meldpunten Kindermishandeling in een groot aantal regio's van start gaan.

Het onderzoeksrapport Fysieke bestraffing van kinderen: een inventarisatie van wettelijke verboden in vier Europese landen verschijnt eind juni bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW. Het

rapport is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij (030) 230 66 07 en kost Euro 14.50.