Partij van de Arbeid

i 2003 Vragen van de leden Koenders en Timmermans (beide PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken


---

1. Welke aanwijzingen en concrete bewijzen zijn er voor een snelle stijging van het aantal ontheemden in het Noord-Oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC)?

2. Mag UNHCR geen rol spelen bij de opvang van deze vluchtelingen omdat het hier om binnenlandse ontheemden gaat? 3. Wilt u alle middelen aangrijpen om te bevorderen dat de SG van de VN een opdracht aan OCHA kan geven om snel tot hulpacties over te gaan?

4. Kunt u aangeven in hoeverre onder de huidige omstandigheden de door Frankrijk geleide Artemis-missie in de DRC nog haar taken inzake o.a. beveiliging en ontwapening kan vervullen? Welke versterking van mandaat en capaciteiten acht u op korte termijn noodzakelijk? 5. Verloopt het huidige mandaat voor de VN-missie MONUC op 30 juni a.s. en weigeren de VS breed gedragen voorstellen voor versterking van de capaciteit én het mandaat voor MONUC te ondersteunen, omdat in zowel de DRC als de buurlanden de politieke wil ontbreekt om tot een politieke overeenstemming te komen? Welke druk kunt u daarbij op de VS uitoefenen?

6. Welke mogelijkheden ziet de regering om de politieke druk op de betrokken landen op te voeren teneinde tot zo'n overeenstemming te komen, mede in het licht van een nu dreigende oorlog tussen Rwanda en Oeganda?

7. Wat is de inzet binnen de EU en de VN, met name gericht op de 4 EU-leden van de Veiligheidsraad, om tot de noodzakelijke versterking van politieke inspanningen in d deze te komen?

Zie Reuters.co.uk bericht van 26 juni 22003.


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.