Gemeente Amsterdam

Amsterdam bouwt, samen met woningcorporaties, 5000 woningen in Zuidoost
26 juni 2003 - Remco Asselbergs

Amsterdam gaat de komende tien jaar ongeveer 5000 woningen bouwen in het stadsdeel Zuidoost. Dit wordt vandaag (26 juni) vastgelegd in een convenant met de woningcorporaties Patrimonium en Nieuw Amsterdam en het stadsdeel Zuidoost.

De gemeente, het stadsdeel en de corporaties maken voor het totale project ook contractueel afspraken over de grondprijs en het kwaliteitsniveau van de woningen. Deze afspraken blijven de gehele bouwperiode van kracht. Op de locaties van de gesloopte hoogbouwflats wordt 30% sociale huurwoningen gebouwd en 70% (middel)dure koop- en huurwoningen. Tot de evaluatie in 2006 is de het project financieel gedekt uit het productiebudget van het Actieplan Woningproductie.

Zowel de gemeente, het stadsdeel als Patrimonium/Nieuw Amsterdam vinden het van groot belang dat de continuïteit van de nieuwbouwplannen gewaarborgd wordt. Daarom hebben de drie partijen besloten om de belangrijkste afspraken vast te leggen in een convenant. De afspraken liggen grotendeels in lijn met het door de gemeenteraad vastgestelde Actieplan Woningproductie.

De ondertekening valt samen met het startsein voor het eerste project dat onder het contract valt: de bouw van 71 woningen in Klein Gooioord. Klein Gooioord is de eerste van een lange reeks projecten die de komende jaren in het stadsdeel worden gebouwd. Over vier jaar zullen maar liefst 2200 woningen in aanbouw zijn, waarvan 1100 eengezinswoningen. Wethouder Duco Stadig, Stedelijke Ontwikkeling, Patrimoniumbestuurder Hubert Möllenkamp en deelraadbestuurder Ruimtelijke Ordening, Els Verdonk, tekenen de overeenkomst. Dit gebeurt om 15.00 uur op de bouwplaats van Klein Gooioord in Zuidoost. Aansluitend wordt een symbolisch startsein voor de bouw van het project gegeven.

Pb-114

© Gemeente Amsterdam