AutoRai

26-6-2003

J.D. Power klantentevredenheidsonderzoek prijst koda

De J.D. Power Survey of Customer Satisfaction, het hoog aangeschreven, jaarlijkse tevredenheidsonderzoek onder autobezitters in Groot-Brittannië, heeft opnieuw uitstekende resultaten opgeleverd voor koda.

Bij de fabrikanten werd kodaAuto als vierde gerangschikt. De koda Octavia werd evenals vorig jaar de beste in de categorie gezinsautos en zevende in de algemene modellentop-20. De Fabia eindigde daarin op de elfde plaats en werd bovendien aangemerkt als een van de beste stadsautos.

Het klantentevredenheidsonderzoek van J.D. Power, een van oorsprong Amerikaans initiatief, dankt zijn faam aan de grondige, onafhankelijke onderzoeksmethodiek en aan de meningweergave van de automobilisten zelf. Het koperspubliek hecht dan ook grote waarde aan de enquêteresultaten. Meer dan 24.000 Britse automobilisten die tussen september 2000 en augustus 2001 nieuwe autos kochten, werden uitgebreid gevraagd naar hun bevindingen op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid, aantrekkingskracht, aanschafprijs en gebruikskosten, alsmede onderhoudsservice.

koda was een van slechts drie merken die op ieder onderdeel een top-10 waardering scoorden. Op het gebied van gebruikskosten deze omvatten brandstofverbruik, onderhoud, reparaties en verzekering kreeg het Tsjechische merk zelfs de beste notering. En volgens Britse media is koda bovendien een van drie merken die hun goede reputatie voor kwaliteit en betrouwbaarheid overtreffen. kodaAuto is uiteraard zeer ingenomen met de resultaten van dit klantentevredenheidsonderzoek, vooral omdat Groot-Brittannië een van de meest veeleisende markten is van Europa.

De koda Octavia eiste voor het tweede achtereenvolgende jaar de eerste plaats op in de categorie gezinsautos en werd zevende algemeen bij de modellen. De Octavia-rijders waardeerden vooral de uitstekende rijprestaties en wegliggingseigenschappen, plus de onderhoudsservice en de geringe gebruikskosten. De koda Fabia nam in de algemene rangschikking de elfde plaats in en werd aangemerkt als een van de beste autos voor stadsgebruik.

De wapenfeiten van koda in het J.D. Power onderzoek zijn de jongste in een reeks van opmerkelijke verdiensten van het merk in het Verenigd Koninkrijk. Zo werd de Fabia direct na zijn introductie Britse Auto van het Jaar 2000. Bovendien kroonden de lezers van het maandblad What Car? de Fabia als Best Supermini (beste auto voor stadsgebruik) in 2000, 2001 en 2002. In september vorig jaar werd de koda Superb 2.5 V6 TDI Elegance glorieus winnaar van The Caravan Club Towcar of the Year 2003, de Britse caravantrekker van het jaar-verkiezing. Een maand later was het weer prijs: de Schotse autojournalistenvereniging waardeerde de Superb als Luxueuze Auto van het Jaar.

Groot-Brittannië is een van de belangrijkste markten voor kodaAuto, met in 2002 een recordaantal verkopen voor het merk: 38.251 eenheden, hetgeen overeenkomt met een marktaandeel van 1,5 procent. Ter vergelijking: in 1993 werden er 9.243 kodas verkocht en bedroeg het marktaandeel 0,52 procent.