LEI

persbericht / nr. 1742

26-juni-2003

Toenemende behoefte aan ondersteunend glas in Flevoland

Land- en tuinbouwbedrijven hebben soms behoefte aan een beperkte kasoppervlakte ter ondersteuning van hun overige bedrijfsactiviteiten. In Flevoland betreft dat vooral bedrijven met akkerbouw, bloembollen of sierteelt. In opdracht van de provincie onderzocht het LEI hoeveel ondersteunend glas die bedrijven naar verwachting in 2010 nodig hebben. Er mag daarbij geen sprake zijn van een ontwikkeling tot volwaardig glastuinbouwbedrijf. Voor een akkerbouw- of bloembollenbedrijf van een moderne omvang wordt verwacht dat 2.000 tot 2.500 m2 glas per bedrijf voldoende mogelijkheden biedt, voor een boomkwekerij- of sierteeltbedrijf ligt dat ongeveer op 16.500 m2.

Wanneer een land- of tuinbouwbedrijf naast zijn areaal open grond een beperkte oppervlakte glas heeft ter ondersteuning van andere bedrijfsactiviteiten, spreekt men van ondersteunend glas. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan opkweek van plantmateriaal, aan een betere benutting van arbeid in rustige perioden of aan verbreding van de inkomensbasis.
In Flevoland hebben ruim 30 bedrijven ondersteunend glas; het gaat voornamelijk om bedrijven met bloembollen, sierteelt of akkerbouw. De totale oppervlakte ondersteunend glas in de provincie bedraagt momenteel slechts rond 5 ha. Naar verwachting gaat het in 2010 om het dubbele en zal ook het aantal bedrijven dat er gebruik van maakt toenemen. Dat wordt onder meer veroorzaakt door de behoefte aan schaalvergroting en aan een efficiëntere inzet van arbeid. Per hectare bedrijfsoppervlakte (inclusief gehuurd land) hebben akkerbouwbedrijven in 2010 naar schatting maximaal 35 m2 ondersteunend glas nodig, bedrijven met bloembollen 100 m2 en bedrijven met sierteelt in de open grond 1.500 m2. In het laatste geval betekent dit wel dat de totale oppervlakte glas op het sierteeltbedrijf boven de 1 ha komt, waarmee het bedrijf volgens de gebruikte definities een volwaardig glastuinbouwbedrijf wordt.

---

Ontwikkeling en normering van ondersteunend glas in Flevoland. Het rapport bestellen 'rapport 2.03.14'.