Dienstenbond CNV

CAO overleg schoenendetailhandel wordt lastig
26-06-2003

De vorige CAO van de schoenendetailhandel is nog niet helemaal koud, of de volgende staat alweer voor de deur. Maandag 23 juni jongstleden zijn de onderhandelingen gestart voor een nieuwe CAO voor de periode 2003 - 2004. De voorstellen van werkgevers voorspellen wederom een lastig traject.

In het eerste overleg zijn de voorstellen van bonden en werkgevers toegelicht. U heeft al kunnen lezen wat de voorstellen van CNV Dienstenbond zijn. Hierin hebben wij nu ook uw reacties en suggesties verwerkt. De werkgevers hebben ook voorstellen op tafel gelegd. Enkele voorbeelden van wat zij willen:

* Onderscheid lonen
Een groot struikelblok zal het onderscheid zijn dat werkgevers willen maken tussen de verhoging van de CAO-lonen en de feitelijke lonen. Dat betekent dat alle werknemers die boven de CAO-loonschalen beloond worden 0% loonsverhoging. Wij zijn van mening dat een structurele loonsverhoging voor alle werknemers gelijk moet zijn, CAO-loon of niet.

* Ziekte
Een ander verschil van inzicht is de loondoorbetaling bij ziekte. Werkgevers willen de loondoorbetaling bij ziekte terugbrengen tot 70% van het loon. In de CAO is 100% geregeld. CNV Dienstenbond vindt dat hierin geen verandering mag worden doorgevoerd.
* Toeslag bijzondere uren
Werkgevers zijn ook van mening dat de toeslagen zoals die nu gelden voor bijzondere uren afgeschaft moeten worden. Alleen als het afschaffen van de toeslagen volledig gecompenseerd wordt in loon valt hierover met ons te praten.

U begrijpt, er is nog een (lange) weg te gaan. Na de zomer zullen de onderhandelingen worden voortgezet. Zodra wij meer informatie hebben hoort u weer van ons.

Solidariteit!
Tenslotte willen wij u vragen deze informatie te verspreiden onder uw collegas. Nog beter is het om uw ongeorganiseerde collega lid te maken, deze onderhandelingen gaan ook hun werk aan! Bovendien is het wellicht ook solidair met de georganiseerde collegas, die door hun lidmaatschap van CNV Dienstenbond knokken voor betere arbeidsvoorwaarden, waar de ongeorganiseerde collega dus van meeprofiteert. Kortom, maak hem/haar lid.

Vragen?
Voor vragen en/of opmerkingen over deze info, kunt u contact opnemen met bestuurder, Fedde Monsma, tel:(023)5670615 of email: f.monsma@cnvdibo.nl.