GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 juni 2003 16:26
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Democratische controle handelsverdragen moet beter

(26 juni 2003)

Kamervraag
Vragen van de leden Karimi & Vendrik (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Europese Zaken en de staatssecretaris/minister van Economische Zaken


1.
Hoe verhoudt zich uw uitspraak, gedaan tijdens het Nota-overleg over de Europese Conventie op 10 juni jl., dat het gemeenschappelijk handelsbeleid in feite reeds een exclusieve bevoegdheid van de Unie is, tot artikel 133, lid 6 van het EG-verdrag, waarin staat dat 'handelsakkoorden betreffende culturele en audiovisuele diensten, onderwijsdiensten alsmede sociale en volksgezondheidsdiensten (-) tot de gedeelde bevoegdheid van de Gemeenschap en haar lidstaten '?


2.
Welk gevolg heeft het feit dat de ontwerp-Grondwet voor de Europese Unie het hele handelsbeleid tot exclusieve bevoegdheid van de EU maakt voor de rol van nationale parlementen bij de goedkeuring van handelsverdragen op de in artikel 133, lid 6 genoemde terreinen? Blijft u bij uw stelling dat van een aanmerkelijke reductie van de rol van nationale parlementen 'geen sprake' is? Zoja, waaruit leidt u dat af?


3.
Wat wordt volgens de ontwerp-Grondwet de rol van nationale parlementen resp. het Europees Parlement bij het sluiten van WTO-akkoorden, bijvoorbeeld over handel in diensten? Blijft u bij uw stelling: 'Het wordt dus misschien niet beter, maar ook niet slechter'?


4.
Moeten we de zin die u schrijft in uw brief van 24 juni zo interpreteren dat het EP volgens u in alle gevallen instemmingsrecht krijgt bij handelsverdragen op de in artikel 133 lid 6 genoemde terreinen? Zo neen, wat bedoelde u dan met die zin?


5.
Blijft u bij uw conclusie, zoals geformuleerd tijdens het bovengenoemde Nota-overleg, 'dat de parlementaire controle voldoende is gewaarborgd'? Zo neen, zal de regering binnen de Conventie, die haar beraadslagingen over Deel III van de ontwerp-Grondwet nog voortzet, initiatieven ontplooien om de parlementaire controle op het handelsbeleid te versterken?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -